szerző:
hvg.hu

Az elnök felszólítására az SPD is átértékeli eddigi álláspontját: akár koalícióra is készek Merkelékkel. De a végső szót a párt tagsága mondja ki.

Bár váltig állította az SPD, hogy inkább ellenzékbe vonul, nem folytatja a koalíciós kormányzást a CDU-val, most mégis fordulhat a kocka, miután nem sikerült összerakni a CDU–Zöldek–FPD Jamaica-koalíciót. Frank-Walter Steinmeier elnök ugyanakkor tisztázta, nem ír ki újabb választást, a pártoknak meg kell egyezniük.

Ezek után az SPD úgy látja, nyílt végű, nem feltétlenül a kormányzati szerepvállalásra irányuló tárgyalásokat kíván folytatni, azaz nem rögtön kormánykoalícióban gondolkodnak.

Az eddigi nyilatkozatok alapján az SPD-nek leginkább az okoz dilemmát, hogy a középen elhelyezkedő néppártok – CDU/CSU, SPD – nagykoalíciójának folytatása a széleken elhelyezkedő kisebb pártok további erősödéséhez, és a szeptemberi Bundestag-választáson jelentősen meggyengült kormánypártok hanyatlásának folytatódásához vezethet. Ráadásul nem is lehet biztosra venni, hogy sikerül újabb koalíciós szerződést kötni a CDU/CSU-val, mert a megállapodáshoz a tagság támogatását is meg kellene szerezni egy pártszavazáson, és a nagyjából 450 ezer fős tagság körében igen népszerűtlen gondolat a nagykoalíció folytatása.

©

De az előrehozott választás is hozhat egy még nagyobb SPD-bukást, illetve a szélsőséges pártok tovább erősödnek.

Elképzelhető egy Kenya-koalíció: a pártok színe (CDU/CSU: fekete, SPD: piros, Zöldek: zöld) alapján elnevezett koalíció "kreatív megoldás" lenne a Jamaica-koalíció bukására – írta a két befolyásos szociáldemokrata politikus egy nyílt levélben, amelyet Andrea Nahles-nek, a Bundestagban működő frakció vezetőjének címeztek.

És szóba jöhet egy CDU/CSU-vezetésű kisebbségi kormány külső támogatása is, bár Angela Merkel az eddigi nyilatkozataiban elutasította a kisebbségi kormányzás lehetőségét.

©

Pénteken nap közben Martin Schulz a Twitteren közölte: Frank-Walter Steinmeier "drámai felszólítást" intézett a pártokhoz, hogy tárgyaljanak a kormányalakítás előmozdításáról, és az SPD eleget tesz ennek. Azonban az utolsó szó a tagságé, vagyis pártszavazást tartanak, ha dönteni kell arról, hogy kormányra lépjenek bármilyen koalíciós összetételben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kerítést húznának és biztonsági őröket állítanának a Hős utcai gettóba

Kerítést húznának és biztonsági őröket állítanának a Hős utcai gettóba

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

Madarakra vadásznak az óriásegerek

Madarakra vadásznak az óriásegerek