szerző:
MTI

Emmerson Mnangagwa korábban az ország alelnöke volt, és épp Mugabe menesztette őt ebből a tisztségből.

Letette hivatali esküjét Emmerson Mnangagwa új zimbabwei elnök pénteken a hararei nemzeti stadionban ünneplő, több tízezres tömeg előtt.

A 75 éves Mnangagwát a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt jelölte az államfői tisztségre azután, hogy Robert Mugabe, az ország előző vezetője a katonai puccs után lemondott.

Mnangagwa november elejéig az ország alelnöke volt, de Mugabe menesztette ebből a tisztségéből, ez vezetett a hadsereg közbelépéséhez.

Emmerson Mnangagwa Zimbabwe második elnöke, elődje, a 93 éves Mugabe 37 éven át vezette az országot. Az afrikai állam 1980-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Az új államfő a jövő évi választásokig látja el az elnöki feladatokat.

"Támogatom mindazt, ami segíti, és ellenzem mindazt, ami károsítja Zimbabwét" – ismételte a fogadalom szövegét. "Esküszöm, hogy megvédem és pártolom a zimbabwei nép jogait" – tette hozzá. Eztután Constantino Chiwenga tábornok, a katonai puccs vezetője, és a biztonsági erők parancsnokai hűséget fogadtak az új elnöknek.

A beiktatáson Edgar Lungu zambiai elnök, Ian Khama botswanai vezető, Filipe Nyusi, Mozambik államfője, valamint Nickey Iyambo namíbiai alelnök is megjelent. A rendezvényen zimbabwei ellenzéki vezetők is részt vettek, köztük a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű tömörülést vezető Morgan Tsvangirai.

Bár Jacob Zuma dél-afrikai elnök hiányzott a ceremóniáról, gratulált az új zimbabwei államfőnek, és azt mondta: reméli, hogy Mnangagwa sikeresen vezeti majd országát a Mugabe uralmának végét követő átmeneti időszakban. Zuma a dél-afrikai fővárosban, Pretoriában fogadta Joao Lourenco angolai elnököt pénteken, ezért nem tudott részt venni a beiktatási ünnepségen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keresztes Imre Világ

Rafinált puccs Zimbabwéban – vége Robert Mugabe 37 éves hatalmának

Megelégelte a zimbabwei hadsereg, hogy Afrika egyik legendás függetlenségi harcosa családi és baráti vállalkozássá süllyesztette az országot, önkényuralmi rendszert épített ki, és tönkretette a gazdaságot. A katonai hatalomátvétel az elnök „bűnös köre” ellen irányult, de a 93 éves Mugabe házi őrizetben várja saját és családja sorsa alakulását.

A lakástakarékok vége: gyanús az indoklás

A lakástakarékok vége: gyanús az indoklás

Megcsinálták a mesterséges intelligencia saját Coelhóját – és hátborzongató idézeteket írt össze

Megcsinálták a mesterséges intelligencia saját Coelhóját – és hátborzongató idézeteket írt össze

Teljesen legalizálták a marihuánát Kanadában

Teljesen legalizálták a marihuánát Kanadában

Már a beszláni öldöklést emlegetik a krími iskolai támadással kapcsolatban

Már a beszláni öldöklést emlegetik a krími iskolai támadással kapcsolatban

Egy hét éve eltűnt fiatal férfi maradványai lehettek a Dunából kiemelt autóroncsban

Egy hét éve eltűnt fiatal férfi maradványai lehettek a Dunából kiemelt autóroncsban

Ez már talán sok lesz: "bekamerázná" a tévénket a Facebook

Ez már talán sok lesz: "bekamerázná" a tévénket a Facebook