szerző:
hvg.hu

Az orosz dezinformációk ellen harcoló East Stratcom hároméves uniós támogatásra számítható.

Beszáll az Európai Unió a következő három évben az East Stratcom finanszírozásába – írja a The Guardian alapján a 444.hu.

A Brüsszelben működő egység 2015 óta azon dolgozik, hogy megcáfolja az Európai Unióról terjedő hamis híreket. Eddig tagállami felajánlásokból, illetve egyéb forrásokból működött.

A tervek szerint az EU a saját költségvetéséből évi egymillió euróval támogatná az egységet 2018 és 2020 között. Ez összesen csaknem 900 millió forinttal egyenértékű összeg lenne három év alatt.

A brit lap szerint a támogatás azután kapott zöld utat, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnök azt mondta: Európának nagy problémát jelentenek “a kibertámadások, a fake news és a hibrid háború”.

A pénzügyi támogatás célja egyenesen az, hogy felvegye a harcot az Oroszországból induló dezinformációval. A felajánlás azután érkezett az orosz propaganda ellen harcoló egységhez, hogy egyre több téves információval találkozni az orosz és a spanyol nyelvű médiában, például a katalán függetlenségi referendummal kapcsolatban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!