szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Egyesült Államok egyik legrégebbi civil szervezete, a vadászokat tömörítő National Rifle Association azt szeretné elérni, hogy tagjai lőhessenek a grizzlikre abban a három szövetségi államban, amelyre a Yellowstone Nemzeti Park kiterjed, miután az állatok elvesztették védett státusukat.

Az AP hírügynökség tudósítása szerint Idaho, Montana és Wyoming korlátozott engedélyben bízik a nemzeti park területén kívül eső részeken. Az amerikai Fish and Wildlife Service júliusban vonta vissza a medvék védettségét.

Az állatvédők ugyanakkor a védettség visszaállítása mellett érvelnek, így a vadásztársaság és a Safari Club International most a bíróságtól vár döntést az ügyben. Utóbbiak arra hivatkoznak, hogy a vadászat segítené a térség gazdaságát, és lehetővé tennék, hogy a szövetségi államok eredményesebben menedzseljék az állatokat, illetve a biztonságot is növelné a vadászati engedély.

Egy Montanában élő vadász például úgy nyilatkozott, hogy ha kilövési engedélyt kapnának, akkor a medvék ismét félni kezdenének az emberektől, nem pedig követnék őket, ahogy most teszik.

Becslések szerint 700 medve él a Yellowstone Nemzeti Parkban és környékén. Az emberekkel szembeni támadások száma valóban nőtt azután, hogy az állatoknak már nem kell tartaniuk a kipusztulástól.

Az igazságszolgáltatás előtt már több ügy is van azzal kapcsolatban, hogy visszavonták a grizzlik védelmét, így arra lehet számítani, hogy néhány hónapon belül összevonják ezeket az eseteket, és közös ítéletet mondanak ki a medvékről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!