szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 22 éves blogger egy gyárból 2016-ban kiszivárgott mérgező anyagról írt, 7 évre ítélték.

Államellenes propaganda terjesztése miatt hét év börtönbüntetésre ítéltek egy 22 éves vietnami bloggert hétfőn.

Ngujen Van Hoa azután vált ismertté, hogy Vietnam történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófájáról cikkezett. A tajvani Formosa Plastics helyi acélgyárából 2016-ban mérgező anyag szivárgott a tengerbe, amely beszennyezett egy több mint 200 kilométeres partszakaszt. A halászatban és turizmusban dolgozók megélhetését veszélybe sodró ügy hatalmas botránnyá dagadt annak ellenére, hogy az ország kommunista vezetése megpróbálta eltussolni.

Az illetékes körzeti bíróság honlapján azt írta, hogy Hoa videókat készített, amelyekben tüntetésre buzdította a lakosságot a környezeti katasztrófa után. A fiatalt áprilisban vették őrizetbe kormányellenes tartalmak közlése miatt.

A Formosa-incidens érzékeny téma a vietnami kormány számára, amelynek a politikai stabilitásra, a környezetvédelemre és a gazdaság egyik legfőbb hajtóerejének számító külföldi befektetésekre is tekintettel kell lennie. A hatóságok korábban jelezték, hogy eljárást indítanak a tüntetések szervezői ellen. Egy másik kritikus, Ngujen Ngoc Nhu Kujnh ugyancsak államellenes propaganda miatt tíz év börtönt kapott, ügyvédjének engedélyét pedig bevonták.

A gazdasági reformok, valamint a társadalmi változások iránti nyitottabb magatartása ellenére a vietnami vezetés továbbra is mindent megtesz a bíráló hangok elhallgattatásáért, amelyeket a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendő közösségi oldalak fokozottan felerősítenek. A hatóságok az elmúlt hónapokban sokat szigorítottak a kormánykritikus vélemények cenzúrázásán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szemben hajtott egy autós a forgalommal – de most egy versenypályán

Szemben hajtott egy autós a forgalommal – de most egy versenypályán

2021-ben nálunk is indul az HBO Max

2021-ben nálunk is indul az HBO Max

Jön Tom Jones és Jamie Cullum

Jön Tom Jones és Jamie Cullum