szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hihetetlen hamis kártyás történet Berlinből: egy szeméttelepről jutottak el a nyomozók az érintett étteremig. A 125-ös jódizotóp használata védőfelszerelés nélkül veszélyes lehet, de a rendőrség szerint ebben az esetben nem áll fenn veszély.

Radioaktív jóddal cinkelte meg a játékkártyákat egy berlini étteremtulajdonos. A berlini rendőrség keddi közlése szerint 125-ös jódizotóppal jelölte meg a lapokat, amelyeket egy, valahol a testükön elrejtett detektor segítségével érzékelhettek a csalók.

A rendőrség azért indított nyomozást, mert radioaktív kártyatöredékeket találtak a szemétben egy hulladékkezelő telep rutinellenőrzésekor egy éve. Ezután a hulladékgyűjtő jármű útvonalát követve azonosították a kártyák forrását.

Megrohanták az éttermet és 13 radioaktív kártyadarabot találtak.

A jód-125 izotóp orvosi célra használható. Felezési ideje 60 nap, védőfelszerelés nélküli közvetlen érintése veszélyt jelent az egészségre.

A rendőrség elrendelte a helyszín lezárását és megtisztítását, a hatóság közlése szerint komolyabb veszély nem áll fenn.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is

Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról