szerző:
hvg.hu

A Fehér Ház gondolhatja úgy, hogy Rex Tillersonnak sok van a rovásán. Azon kívül, hogy Trump elnököt idiótának nevezte, az oroszokkal, illetve Észak-Koreával kapcsolatos politikájával is sokan elégedetlenek.

A Fehér Ház vezetősége kidolgozott egy tervet arra, hogy miként menesztené Rex Tillerson külügyminisztert, akinek megromlott a viszonya Donald Trump elnökkel. A terv szerint Tillerson helyett Mike Pompeo jönne, aki ma a CIA főigazgatója, és jó viszonyt ápol Trump elnökkel. A New York Times cikke szerint a változás már heteken belül megtörténhet. A lap szerint a CIA új vezetője pedig Tom Cotton, Arkansas republikánus szenátora lehet, aki nemzetbiztonsági kérdésekben régóta Trump segítője.

Rex Tillersont sok kritika érte külügyminisztersége során, egyrészt nagyon erős orosz kapcsolatai miatt, másrészt Észak-Korea ügyében is. De talán mindennél fontosabb indok lehet menesztésében, hogy megromlott a viszonya az elnökkel. Emlékezetes, Tillerson leidiótázta Trumpot, aki erre IQ-párbajra hívta ki miniszterét.

Mindennek ellenére nem egyértelmű, hogy Trump végül aláírja a külügyminiszter leváltását, mivel az elnök alapvetően nem híve az emberek kirúgásának. A New York Times azonban megemlíti, hogy Trump is elismerte korábban, hogy viszonyuk megromlott, illetve azt is, hogy nyitott rá, hogy változások legyenek a külügyminisztérium élén. Korábban már többször – legutóbb az elnök leidiótázása után – is felmerült Tillerson lemondása, egyszer állítólag Pence alelnök beszélte rá, hogy maradjon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!