szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kanadai Québec tartományban elfogadtak egy indítványt , ami arra kötelezi a boltosokat, hogy többé ne köszönjenek úgy, hogy Bonjour, Hi. Legyen csak a bonjour. Eddig a kétnyelvű forma volt az elterjedt, de a tartományi törvényhozás a lépéssel meg akarta erősíteni a francia nyelv elsőbbségét

A tartományban 2011-ben 78 százalékos volt a francia anyanyelvűek aránya, és elég érzékenyek az angol alkalmazására- írja a BBC hírére hivatkozva a 444.hu. Québecben sokan veszélyben érzik a francia identitásukat, mivel ez az egyetlen tartomány Kanadában, ahol a francia a kizárólagos nyelv.

A bolti köszönésről szóló indítványt, ami inkább  ajánlásnak tekinthető, a Francophile Parti Quebecois nevű párt terjesztette elő. Az erről szóló vitát még a tartományi miniszrterelnök, Philippe Couillard is nevetségesnek nevezte, és azzal vádolta az előterjesztő pártot, hogy nyelvi háborút akar kirobbantani. Végül egyhangúlag fogadták el, miután kivették belőle azt a részt, amely irritálónak nevezte a hi használatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!