szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tízet közülük már őrizetbe vettek Máltán – jelentette be Joseph Muscat miniszterelnök.

"Most tájékoztattak arról, hogy egy reggeli biztonsági akcióban őrizetbe vettek nyolc embert – mind máltaiak, és vannak közöttük olyanok, akiket már korábban ismert a rendőrség –, mert a gyanú szerint közük volt az október 16-ai merénylethez, amelyben meghalt az 53 éves Daphne Caruana Galizia" – írta a kormányfő közleményében. Valamivel később a Twitteren közzétett üzenetében tudatta, hogy őrizetbe vettek még két embert.

A máltai törvények szerint a rendőrségnek 48 órája van arra, hogy eldöntse: letartóztatja vagy szabadon engedi a gyanúsítottakat. Előbbi esetben a rendőrség további információkat fog nyilvánosságra hozni az ügyről – tette hozzá a miniszterelnök.

Muscat megemlítette, hogy a máltai nyomozók igénybe vették az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az Europol és a finn rendőrség segítségét is. "Az állam és személyesen én is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a gyilkosság felbujtóit és elkövetőit bíróság elé állítsák" – írta. 

Galizia egyebek között a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezébe került.

Halála idején 42 jogi eljárás folyt az újságírónő ellen rágalmazás miatt.

Galizia egyik nagy port kavart cikkében arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, és a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikk megjelenése előtt is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszternek és Keith Schembrinek, Muscat kabinetfőnökének is titkos cége volt Panamában.

Az újságíró cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, de a történtek ellenére az ő pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Az Európai Parlament november közepén aggasztónak nevezte a jogállamiság és a demokrácia máltai helyzetét, és kezdeményezte egy jogállamisági párbeszéd megindítását a vallettai kormány és az Európai Bizottság között. A képviselők sérelmezték, hogy Máltán csorbult a sajtószabadság és a bírói függetlenség, valamint azt, hogy a rendőrség számos súlyos korrupciós és pénzmosási vádat nem vizsgált ki.

Az EP határozottan elítélte Daphne Caruana Galizia meggyilkolását, hangsúlyozva, hogy a hatóságoknak mindent meg kell tenniük a tettesek felelősségre vonása érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik az igazi gazdasági válság

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést