szerző:
hvg.hu

Charles Jenkins egyike volt annak a négy amerikai katonának, aki a hatvanas években Észak-Koreába szökött.

77 éves korában meghalt a volt amerikai őrnagy, aki negyven éven át volt Phenjan foglya. Charles Jenkins a hatvanas években szökött át három másik társával együtt Észak-Koreába, ahol a szabadulásuk után filmsztárok lettek.

Jenkinst 2004-ben engedte el Észak-Korea, ezek után Japánban élt a feleségével, aki szintén raboskodott Észak-Koreában.

Jenkinsnek egészen különleges, de nehéz élete volt Észak-Koreában, amelyről memoárt is írt, és több interjúban is beszélt. 1965-ben Dél-Koreában állomásozott az amerikai hadsereggel, de végül úgy döntött, elszökik az egységétől, mert attól tartott, hogy a vietnami háborúba küldik harcolni. Azt remélte, hogy Phenjanban majd menedékjogot tud kérni az orosz nagykövetségen, és végül fogolycsere keretében visszajuthat az Egyesült Államokba. A terv nem jött be, Észak-Korea foglyul ejtette. Kim Ir Szen tanait kellett tanulmányoznia, és angolt tanított, de a hírnévből is kijutott neki, amikor szerepet kapott az észak-koreai propagandafilmekben, amelyekben rendszerint nyugati gonoszt alakított. Gyakran megverték, és brutális orvosi kísérleteket is végrehajtottak rajta.

Észak-Koreában ismerte meg viszont a japán feleségét, akit Japánból raboltak el azért, hogy japánul tanítsa az észak-koreai kémeket. Két lányuk született.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Sallói nagyot megy Amerikában

Sallói nagyot megy Amerikában

A csípős humorú Amy Schumer még a terhességét is poénnal jelenti be

A csípős humorú Amy Schumer még a terhességét is poénnal jelenti be

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai