szerző:
MTI

Az új szabályok megszüntetnék az ügyészek függetlenségét, és hierarchikus ellenőrzés alá helyeznék őket. A parlamenti házszabályt is módosították, miután az ellenzék obstruálni próbált.

Megszavazta szerdán a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag utolsó két jogszabályát a képviselőházban.

A reformcsomag szerint külön ügyészség fogja kivizsgálni a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket, de ez nem önálló vádhatóságként, hanem a legfőbb ügyészség újonnan alakuló részlegeként fog működni. Az új szabályok megszüntetnék az ügyészek függetlenségét, és hierarchikus ellenőrzés alá helyeznék őket, másfelől nemcsak lehetővé, hanem egyenesen kötelezővé tennék, hogy az állam kártérítési eljárást indítson azon ügyészek vagy bírák ellen, akik "rosszindulatból, vagy súlyos hanyagságból" hoznak helytelen döntéseket.

A szerdai ülés elején a képviselőház elfogadott egy házszabály-módosítást, amely időkorlátot szab a törvénytervezetek cikkelyenkénti vitájának, felgyorsítandó a törvényalkotási eljárást. A rendelkezést azt követően szavazták meg, hogy múlt héten az ellenzék a vita szándékos elnyújtásával próbálta hátráltatni az igazságszolgáltatási reform elfogadását. A házszabály-módosítás másfél órán belül megjelent a közlönyben, így mire napirendre tűzték az igazságszolgáltatás törvényeit, már hatályos volt. A képviselőház szerdai ülése így is csaknem tizenkét órát tartott.

Az igazságszolgáltatásra vonatkozó módosításokat a jobbközép ellenzék élesen bírálta, azt hangoztatva, hogy azok az igazságszolgáltatás politikai befolyás alá vonását szolgálják. A nyugati szövetségesek is óva intették Romániát attól, hogy a korrupcióellenes harcban elért eredményeit az intézményrendszer gyengítésével veszélyeztesse.

A PSD-ALDE szociálliberális kormánytöbbség és az azt támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bírálatokat elutasítva azt állította, hogy a reformra éppen az igazságszolgáltatás függetlensége, a valós jogállamiság érdekében van szükség.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke az ellenzék leghangosabb pártjával, a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) polemizálva az RMDSZ Facebook-oldalán azt írta: az USR-t valószínűleg az zavarja, hogy az új törvény kötelezővé teszi, hogy fizessen hibáiért az a bíró vagy ügyész, aki felelőtlen döntéseivel emberi sorsokat tesz tönkre. "Mi hisszük, hogy ezek a törvények a jogállamot szolgálják(.) A magyaroknak létkérdés a működő jogállam, a hatalmi ágak szétválasztása - nemcsak papíron, hanem a törvényszéken is. Mert nekünk ez a legfőbb garancia arra, hogy jogainkat ne csorbítsák, hogy javainkat ne vegyék el" - összegezte az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A törvénycsomag végső formájáról a kétkamarás parlament szenátusa hivatott dönteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Átkutatják a hatóságok a szaúdi főkonzulátust, ahonnan Dzsamál Hasogdzsi eltűnt

Átkutatják a hatóságok a szaúdi főkonzulátust, ahonnan Dzsamál Hasogdzsi eltűnt

10 dolog, ami biztosan nem fog jól menni, ha nem alszik eleget

10 dolog, ami biztosan nem fog jól menni, ha nem alszik eleget

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

Két órát kell sorban állni a Fundamenta ügyfélszolgálatán

Két órát kell sorban állni a Fundamenta ügyfélszolgálatán

Itt vannak a hivatalos fotók Eugénia hercegnő esküvőjéről

Itt vannak a hivatalos fotók Eugénia hercegnő esküvőjéről

Videó: Belestünk az új felcsúti sportkomplexumba

Videó: Belestünk az új felcsúti sportkomplexumba