szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyermekek elleni szexuális visszaéléseket vizsgáló ausztrál bizottság jelentésének ajánlásai között szerepel ez is.

A 2012-ben létrehozott testület összesen 189 ajánlást fogalmazott meg átfogó vizsgálata alapján. Tagjai az utóbbi öt évben a pedofíliában érintett áldozatoktól és szemtanúktól tájékozódtak arról, milyen szexuális visszaéléseket szenvedtek el gyermekek például a katolikus egyház, a cserkészek és a hadsereg intézményeiben, illetve hogy ezek az intézmények hogyan kezelték a panaszokat.

Az ausztrál főkormányzónak pénteken átadott jelentés készítőinek becslése szerint több tízezer gyerek esett áldozatul abúzusnak. az katolikus egyház vezetői pedig évtizedeken keresztül katasztrofális hibákat követtek el a pedofil ügyek kezelésében.

A testület ajánlásai között szerepel, hogy az ausztrál püspöki konferencia kérvényezze a Vatikántól, fontolják meg az önkéntes cölibátus bevezetését a papok számára. A püspöki testülettől azt is elvárják, hogy tisztázzák: titoktartás kötelezi-e a papot, ha a gyóntatófülkében tudomására jut, hogy valaki gyerekeket molesztált, illetve hogy a pap adhat-e feloldozást egy elkövetőnek, amíg az nem tett vallomást a rendőrségen.

A bizottság szerint bűncselekménnyé kellene nyilvánítani, ha valaki nem tájékoztatja a hatóságokat, ha pedofil bűntény gyanúja jut a tudomására, és ez alól a papok sem lehetnek kivételek.

Denis Hart érsek, az ausztrál püspöki konferencia elnöke a jelentés közzététele után elmondta: a Vatikán már eddig is "komolyan fontolóra vette" a bizottság által felvetett dilemmákat a papi titoktartás, illetve a pedofil bűnelkövetők papi feloldozása kérdésében. "Én nem sérthetem meg a titoktartást. Ha egy pap ilyet tesz, kiátkozzák az egyházból" – fogalmazott az érsek. "Tiszteletben tartom az ország törvényeit, de itt egy szent és spirituális megbízásról van szó, amelynek eleget kell tennem, és meg kell próbálnom mindkettőnek megfelelni" – tette hozzá.

Hart érsek elmondta: az ausztrál püspökök továbbítani fogják a Vatikánnak a bizottság ajánlását a kötelező papi nőtlenség feloldását illetően. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a cölibátusnak valódi értékei vannak.

A bizottság azt nem állította, hogy a gyermekek elleni szexuális visszaélések a papi nőtlenség közvetlen következményei lennének, de hozzájárulnak a problémához.

Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő azt tanácsolta az ország minden polgárának, hogy olvassa el a jelentést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Eltussolták egy francia pedofil pap 1993-as ügyét, most lett belőle botrány

Egy kiskorúak elleni szexuális bántalmazással 2012-ben megvádolt francia papot csak a közelmúltban mentettek fel a hivatása gyakorlása alól – ismerte el hétfőn Jacques Blaquart orléans-i püspök. A francia katolikus egyház újabb pedofilügye egy 1993-as esetet érint, amely egy ifjúsági táborban történt.

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt

Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak