szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák Néppárt vezetői koalíciós egyezségre jutottak a szélsőjobboldali Szabadságpárttal. Ha a két párt illetékes testületei is jóváhagyják a megállapodást, akkor a 31 éves néppárti Sebastian Kurz válik a világ legfiatalabb kormányfőjévé, s Ausztria lesz az egyetlen olyan nyugat-európai ország, ahol hatalmon van a szélsőjobb.

A koalíciós alku két hónappal a választasok után született meg. A megméretésen a Néppárt  szerepelt a legjobban, ám nem szerzett abszolút többséget. A Szabadságpárt egyszer, 2000-2005 között, már kormányzott Ausztriában.
A kormányprogram részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a két tömörülés vezetői előbb az államfővel, Alexander Van der Bellennel tárgyalnak. Kurz részben a szabadságpártiak szavazóinak szóló üzenetekkel diadalmaskodott: az európai menekültútvonalak lezárását, s a bevándorlóknak adott juttatások megnyirbálását ígérte.

Európában több országban is megerősödött a szélsőjobb, ám megnövekedett népszerűségüket nem sikerült valódi hatalomra váltaniuk. Franciaországban Marine Le Pen nem nyerte meg a franciaországi elnökválasztást, s a holland Szabadságpárt sem került be Mark Rutte új kormányába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Változás történt, másfajta kocsikat hoznak most be külföldről a magyarok

Változás történt, másfajta kocsikat hoznak most be külföldről a magyarok

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából

Lovat kellett kimenteni a tatai Öreg-tó iszapjából