szerző:
MTI

Az iráni elnök Trump nyilatkozatára reagált, aki megkérdőjelezte az atomalku értelmét.

Nem hiúsulhat meg Donald Trump amerikai elnök miatt az Irán és a hat nagyhatalom között megkötött atomszerződés – közölte kedden az iráni elnök.

"Az atomszerződés nem fog összeomlani. (...) Azok, akik abban reménykednek, hogy Trump miatt meghiúsul, tévednek" – mondta Haszan Róháni az állami televízióban élőben közvetített beszédében.

Októberben Donald Trump amerikai elnök kétségbe vonta, hogy Irán teljesíti a Teherán és az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország), valamint Németország között 2015-ben megkötött szerződést. Döntése következtében az amerikai kongresszusnak 60 napon belül határoznia kell arról, hogy visszaállítja-e az Irán elleni szankciókat.

A megállapodás értelmében Irán korlátozta nukleáris tevékenységeit, ennek fejében tavaly feloldották az ezek miatt régebben kirótt büntetőintézkedéseket.

Irán leszögezte, hogy ragaszkodik a szerződéshez, amíg a többi aláíró fél is betartja, de "összetépi", ha az Egyesült Államok felmondja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!