szerző:
MTI / hvg.hu

Az elején még az áremelések miatti tiltakozások már kormányellenes tüntetésbe csaptak át. A Forradalmi Gárda megfenyegette a tüntetőket.

Két ember meghalt szombat éjjel egy kormányellenes tüntetésen az iráni Doroud városban, Lurisztán tartományban - jelentette a Mehr félhivatalos hírügynökség egy helyi tisztségviselő közlésére hivatkozva. 

A városban szervezett tüntetés összetűzésekbe torkollott. "Két drága doroudi lakosunk meghalt" - mondta Habibolla Hodzsasztepur, a tartományi kormányzó biztonságért felelős helyettese, de a két ember halálának okáról, körülményeiről nem beszélt. 

A netre feltöltöttek egy videófelvételt, amelyen állítólag a dorudi események láthatók:

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseik is lettek. Eddig halálos áldozatai nem voltak a tüntetéseknek, bár több tucat embert őrizetbe vettek.

Az iráni Forradalmi Gárda fenyegetést intézett a tüntetőkhöz, azt üzenték, a "vasököllel" találják szembe magukat, ha a politikai zavargások folytatódnak.

Ezzel egyidőben a kormánypártiak éppen a nyolc évvel ezelőtti kormányellenes tüntetések elfojtásának évfordulójára szerveztek tüntetéseket szerte az országban. 2009-ben a nyolc hónapig tartó tüntetéseket és zavargásokat az váltotta ki, hogy abban az évben újraválasztották Mahmúd Ahmadinezsád elnököt, de reformpárti ellenfelei szerint az eredményt meghamisították a hatóságok. A zavargásokat a Forradalmi Gárda elitalakulat vezetésével elfojtották.

Trump is üzent a rezsimnek

Donald Trump amerikai elnök szombaton Twitter-üzenetében újra figyelmeztette az iráni vezetést, azt írva, hogy "az elnyomó rezsimek sohasem tartanak örökké". "Eljön majd a nap, hogy az iráni népnek választania kell. Rajtatok a világ szeme!" - folytatta. "Az egész világ tisztában van vele, hogy a jó iráni nép változást akar, és - az Egyesült Államok masszív katonai erejét leszámítva - az iráni nép az, amitől az ország vezetői a legjobban tartanak" - tette hozzá. Trump az ENSZ Közgyűlése előtti szeptember 19-i beszédének kivonataival illusztrálta üzenetét. 

A teheráni kormány visszautasította Trump szavait. "Az iráni nép tudja, hogy az amerikai tisztségviselők és Trump opportunista nyilatkozatai nem érdemelnek hitelt" - hangsúlyozta Bahram Gasszemi iráni külügyi szóvivő.

(Borítóképünk a Teheráni Egyetemnél zajlott tüntetésen készült.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hashajtó helyett elég lesz beszedni egy vibráló kapszulát

Hashajtó helyett elég lesz beszedni egy vibráló kapszulát

Rátámadtak és meg akarták erőszakolni a magyar bajnok futónőt

Rátámadtak és meg akarták erőszakolni a magyar bajnok futónőt

Nem engedik be a tb-kártyás betegeket Mészáros Lőrinc gyógyfürdőjébe

Nem engedik be a tb-kártyás betegeket Mészáros Lőrinc gyógyfürdőjébe

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna