szerző:
hvg.hu

Négyszázötven tüntetőt vettek eddig őrizetbe az iráni fővárosban az elmúlt napokban - jelentette kedden a helyi sajtó.

Az ILNA hírügynökség idézte Ali Asgár Nasszerbaktot, a teheráni kormányzó biztonsági ügyekben illetékes helyettesét, aki elmondta, hogy kétszáz tiltakozót szombaton, 150-et vasárnap, míg hétfőn újabb százat vettek őrizetbe. A félhivatalos Tasznim hírügynökség jelentése szerint Musza Gazanfarabádi, a Forradalmi Gárda nevű elitalakulat főparancsnoka azt mondta egy nyilatkozatában: az őrizetbe vett majd bűnösnek talált tüntetőket akár halálra is ítélhetik. Ilyen vád lehet a Muharabeh, vagyis az "Isten elleni hadakozás", amely halállal büntethető Iránban.

Szaúd-Arábia egyike azoknak az országoknak, amely szítja a legújabb tiltakozásokat Iránban - közölte kedden a teheráni székhelyű Press TV. Ali Samháni, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia áll a zavargások mögött. Ez utóbbi országok irányítják a közösségi médiában megjelenő üzeneteket és kampányokat. Hozzátette, hogy elemzéseik szerint az Irán-ellenes üzenetek 27 százaléka származik Szaúd-Arábiából. Mint kifejtette a külföldről támogatott beavatkozás célja megakadályozni az Iránban különböző területeken történt haladást. Úgy vélekedett, "ami most Iránban történik az néhány napon belül véget ér, nincs ok az aggodalomra".

Közben meghalt egy rendőr is az Iránon végigsöprő tüntetések egyikén – jelentette a Tasznim iráni hírügynökség hétfőn este, első ízben adva hírt arról, hogy a biztonsági erők soraiból is életét vesztette valaki az országossá fajult politikai zavargásokban. A legfrissebb beszámolók szerint országosan legalább 20-ra nőtt a halálos áldozatok száma. A hírügynökségi jelentésekben arról írtak, hogy a rendőrt egy vadászpuskával felfegyverkezett tüntető ölte meg az ország középső részén található Nadzsafábád városában. Rajta kívül egy másik rendőrt is megtámadtak és felgyújtottak Nadzsafábád közelében. Az incidensben további három ember is megsebesült.

A tiltakozások a múlt csütörtökön robbantak ki, s Irán-szerte több tízezer ember vett részt bennük. A tüntetők eleinte a magas árak ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen. Többen Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető lemondását követelték. A fővároson kívül őrizetbe vettek számát nem közölték.

(AP, MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

Nagy dobásra készül az Android atyja: készül a telefon, amely az ön virtuális mása lehet

May is meghosszabbítaná a Brexit utáni átmeneti időszakot

May is meghosszabbítaná a Brexit utáni átmeneti időszakot

Csak a versenyszférában várja vissza dolgozni a nyugdíjasokat a kormány

Csak a versenyszférában várja vissza dolgozni a nyugdíjasokat a kormány

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Sztrájk jöhet két kiskereskedelmi multinál is

Sztrájk jöhet két kiskereskedelmi multinál is

Módosult a határidő: 2 pénztárnál ma lehet utoljára leadni lakástakarék-szerződést

Módosult a határidő: 2 pénztárnál ma lehet utoljára leadni lakástakarék-szerződést