szerző:
hvg.hu

"Mérgező csoportosulásnak" nevezte a kormányzó szocdemeket a nemzeti liberálisok elnöke.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint az előrehozott parlamenti választások jelentenék a legjobb megoldást a Mihai Tudose miniszterelnök (képünkön) lemondása nyomán előállt helyzetre – nyilatkozta hétfő este Ludovic Orban pártelnök. A kronika.ro beszámolója szerint a politikus hozzátette: a Romániát jelenleg irányító „mérgező csoportosulás az ország érdekei ellen tesz mindent, amit tesz”. A pártelnök elmondta, a PNL végrehajtó bizottsága összeül kedden, hogy kielemezze a miniszterelnök lemondása nyomán előállt helyzetet, és ismertesse ezzel kapcsolatos hivatalos álláspontját.

Az idő előtti választásokban látja a megoldást a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) is. Az alakulat arra kérte Klaus Johannis államfőt, hogy ne a balliberális (PSD-ALDE) koalíció soraiból nevezze ki a következő miniszterelnököt, az USR szerint ugyanis azáltal, hogy egy év leforgása alatta a PSD immár a második kormányfőjét váltja le, a koalíció kudarcot vallott az ország kormányzása terén.

A kormányzó szocdemek országos végrehajtó bizottsága ma délelőtt tárgyal az új miniszterelnök-jelölt nevesítéséről. "Szeretnénk, hogy minél kevésbé kelljen aggódnunk amiatt, hogy harmadszor is abba a helyzetbe jutunk, mint ma este jutottunk” – mondta Liviu Dragnea pártelnök a PSD székhelyén tartott sajtóértekezletén.

A kormányfő távozásának szükségességét egyébként Dragnea azzal indokolta, hogy konfliktusokkal terhelt állapot alakult ki a PSD és a kormány között, valamint a kabineten belül is. "A PSD tagsága körében is elégedetlenség uralkodik amiatt, hogy miközben mindenki várta a 2017-es esztendő kormányzati mérlegének a megvonását, valamint az idei év teendőinek ismertetését, ehelyett olyan televíziós szereplések történtek, amelyeknek nem lett volna helyük” – jelentette ki Dragnea.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!