szerző:
MTI

Andrej Babis kormány nem kapott bizalmat a keddi szavazáson a cseh parlament alsóházában, szerdán ezért benyújtották a lemondásukat.

Lemondott szerdán az Andrej Babis vezette cseh kisebbségi kormány, amely egy nappal korábban nem kapott bizalmat a parlamentben.

Babis a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón azt mondta: személyes találkozót kért Milos Zeman államfőtől, hogy hivatalosan átadja neki a lemondólevelüket.

Zeman várhatóan elfogadja a kormány lemondását, és az új megalakulásáig ügyvezetői teendőkkel bízza meg a kabinetet.

A keddi bizalmi szavazás eredménye várható volt, mert a kormányzó ANO mozgalmon kívül a másik nyolc parlamenti párt már korábban bejelentette, hogy nem fogják támogatni a kormányt.

A szavazáson résztvevő 195 képviselő közül 78-an támogatták a kormány programnyilatkozatát, míg 117-en ellene szavaztak. Andrej Babis kormányfő már a múlt héten közölte: ha a kabinet nem kap bizalmat szerdán, január 17-én benyújtja lemondását.

A tavaly októberi képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte, és 78 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban. A kormányalakítási tárgyalások folyamán egyetlen párt sem akart kormánykoalícióra lépni vele, ezért Andrej Babis, a mozgalom elnöke decemberben kisebbségi kormányt alakított.

Az elutasítás legfőbb oka, hogy Andrej Babis ellen büntetőjogi eljárást folytat a cseh rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Babis jelezte: saját maga fogja kérni az alsóházat, hogy szavazza meg képviselői mentelmi jogának felfüggesztését.  

Milos Zeman köztársasági elnök már a múlt héten bejelentette, hogy a második kormányalakítási kísérlettel is Andrej Babist bízza meg. Ezúttal azonban kormányfővé csak azután nevezi ki, hogy Babis biztosítja kormánya számára a parlamenti alsóház többségének támogatását.

A hatályos szabályok szerint Csehországban három kormányalakítási kísérletre van lehetőség, az első kettőre az államfő, a harmadikra pedig a képviselőház elnöke ad megbízatást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint 30 százalékos szakápolóhiány van az egészségügyben

Több mint 30 százalékos szakápolóhiány van az egészségügyben

Semmi nem lett a kormány három éve beígért bölcsődéiből

Semmi nem lett a kormány három éve beígért bölcsődéiből

Jó ideig állt a helyfoglalás és a fedélzeti jegyárusítás a MÁV-nál

Jó ideig állt a helyfoglalás és a fedélzeti jegyárusítás a MÁV-nál

Az EU magához láncolta a briteket: megvan, milyen lesz a Brexit

Az EU magához láncolta a briteket: megvan, milyen lesz a Brexit

37 évesen lett az év újonca Ibrahimovic

37 évesen lett az év újonca Ibrahimovic

Totális lebőgés? Az új Diablo játék trailere minden idők egyik leggyűlöltebb YouTube-videója

Totális lebőgés? Az új Diablo játék trailere minden idők egyik leggyűlöltebb YouTube-videója