szerző:
MTI

Port-au-Prince-ban több százan vonultak utcára azt követően, hogy a hírek szerint az amerikai elnök egy korábbi, a bevándorlással kapcsolatos tanácskozáson "pöcegödör országoknak" nevezte a haiti, salvadori, valamint afrikai bevándorlók szülőhazáit.

Több százan vonultak a haiti fővárosban, Port-au-Prince-ban lévő amerikai nagykövetség épülete elé csütörtökön, hogy így tiltakozzanak a Donald Trump elnöknek tulajdonított, a többi között a karibi országot is sértő kijelentései ellen - jelentette az EFE spanyol hírügynökség.

A tüntető haitiak a szigetország kormányától azt követelték, utasítsa ki az amerikai nagykövetség ügyvivőjét, amennyiben Trump nem hagyna fel az államuk elleni "agresszióval".

"Az Egyesült Államok mindig is rasszista és diszkriminatív politikát folytatott országunkkal szemben. Felháborító, hogy most ilyen formában, nyíltan az amerikai elnök is megszólalt" - mondta egy aktivista az EFE szerint.

Amerikai sajtójelentések szerint a múlt héten Donald Trump elnök a bevándorlás reformjáról a Fehér Házban törvényhozókkal tartott egyeztetésen a Haitiból, Salvadorból és afrikai országokból érkező bevándorlók szülőföldjét "pöcegödör országoknak" nevezte, s hozzátette, hogy inkább az észak-európai Norvégiából kellene bevándorlókat fogadni. Az Afrikai Unió, illetve egy sor ország, köztük Haiti is, sértőnek minősítette a Trumpnak tulajdonított kijelentéseket és magyarázatot követelt. Az amerikai elnök később cáfolta, hogy ilyen kifejezést használt volna.

A haiti szenátus csütörtökön Trumpot bíráló nyilatkozatot tett közzé. "A szenátus emlékeztet arra, hogy a Haiti Köztársaság nem tűri a megaláztatást mióta az ország alapító atyái fellázadtak a rabszolgaság, a gyarmatosítás és a rasszizmus ellen, s megmutatták a világ elnyomott népeinek a szabadsághoz vezető utat" - olvasható a dokumentumban, amelyben a képviselők tiszteletet követeltek országuknak, illetve "taszítónak, sértőnek és rasszistának" minősítették az amerikai elnök által állítólag használt szavakat.

A haiti ellenzéki erők január 22-re tömeges tiltakozó akciókra szólítottak fel a fővárosban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Donald Trump: Zseni vagyok

Az amerikai elnök visszautasította a mentális állapotáról ismét fellobbanó vitát azzal, hogy egy Twitter-üzenetében közölte: „nagyon stabilan egy zseni vagyok”.

Elő a téligumival: hó még nincs, mégis ajánlott a hétvégéig gumit cserélni

Elő a téligumival: hó még nincs, mégis ajánlott a hétvégéig gumit cserélni

Mennyire jó magyar nyelvtanból? Tesztelje ezzel a szótotóval!

Mennyire jó magyar nyelvtanból? Tesztelje ezzel a szótotóval!

Németh Szilárd már kitöltötte a nemzeti konzultációt - fotó

Németh Szilárd már kitöltötte a nemzeti konzultációt - fotó

Tudja, milyen hangja van a Marsnak? A marsi napfelkeltét "hangosították ki" a tudósok

Tudja, milyen hangja van a Marsnak? A marsi napfelkeltét "hangosították ki" a tudósok

Melyik mobilgyártó vetheti be először a MediaTek vadonatúj chipkészletét?

Melyik mobilgyártó vetheti be először a MediaTek vadonatúj chipkészletét?

Nyomoz az ügyészség Demeter Márta ügyében

Nyomoz az ügyészség Demeter Márta ügyében