szerző:
MTI

Alekszej Navalnij a hatóságok szerint engedély nélkül szervezett tüntetést, ahol a márciusi elnökválasztás bojkottjára szólították fel a résztvevőket. Az ellenzéki politikust még késő este elengedték.

Szabadon engedte az orosz rendőrség Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, akit vasárnap a márciusi elnökválasztás bojkottjára szólító moszkvai tüntetésen vettek őrizetbe néhány órával korábban. A demonstrációt Navalnij hirdette meg.

A politikus ügyvédje, Olga Mihajlova a TASZSZ állami hírügynökségnek elmondta, hogy védencét késő este anélkül engedték el a rendőrségi fogdából, hogy kihallgatási jegyzőkönyv készült volna, ugyanakkor előírták neki: egy későbbi időpontban meg kell jelennie a rendőrségen.

A moszkvai belügyi hatóságok korábban azt közölték, hogy Navalnijt várhatóan a közrend megsértésével, nem engedélyezett tüntetés szervezésével vádolják meg, ami 30 napig terjedő elzáráshoz vezethet.

Az orosz Központi Választási Bizottság december végén megtagadta a 41 éves Navalnij elnökjelölti bejegyzését, arra hivatkozva, hogy két gazdasági bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Válaszul Navalnij a választás bojkottjára szólított fel, és vasárnapra több nagyvárosban tüntetést hirdetett.

Vasárnap több helyszínről érkezett jelentés őrizetbe vételekről, nem hivatalos értesülések több mint 200 ember előállításáról tudnak.

Navalnijt tavaly rövidebb időre kétszer is elzárásra ítélték nem engedélyezett tüntetések megszervezések miatt.

A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a fővárosi megmozdulást nem engedélyezték, és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.

Az incidensről készült videófelvétel szerint Alekszej Navalnijt a "választói sztrájkra" menet tartóztatták fel és toloncolták be egy buszba a hatóság emberei a belvárosi Tverszkaja (volt Gorkij) utcán. Rendőrségi adatok szerint Moszkvában körülbelül ezren tüntettek, a BBC orosz nyelvű híradása szerint viszont a megmozduláson több ezren vettek részt.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Tolatóradar: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának