szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Abszurd történetről számolt be a Guardian: egy brit fiatal jelentkezett egy berlini fotózásra, aztán évekkel később arra lett figyelmes, hogy az ő arca díszeleg a legtöbb cigarettásdobozon – halottként.

Tom Fraine a lap egyik újságírójának mesélte el, mi történt vele: a fotózásra 2012-ben került sor, aztán négy évvel később, egy barátjától kapott e-mail után szembesült azzal, hogy ő lett e káros szenvedély veszélyeiről szóló felhívás legtöbb helyen használt arca.

Fraine elmondta, az ügynökség, amellyel kapcsolatba került, épp a dohányzástól elrettentő képek készítéséhez keresett modellt, és mivel jól fizettek, jelentkezett. A fiatalt később teljesen mezítelenre vetkőztették, majd egy ágyra fektetve fotózták.

Később még több pénzt kínáltak neki, ehhez azonban már másra is szükség volt: arra kérték Fraine-t, hogy feküdjön egy hullazsákba, majd a halottat játsszva hagyja, hogy tovább fotózzák. Elmondása szerint erre már egy berlini zárt kórházban került sor, arra azonban álmában sem gondolt volna, hogy az ott készült képek végül az EU tagországában árusított cigarettásdobozokon kötnek ki. Erről egy barátja értesítette Fraine-t, miután 2016-ban e-mailt kapott tőle egy Marlboro-cigisdobozról.

"Ez te vagy?"

– kérdezte a fiút ismerőse. Fraine csak ezután döbbent rá, hogy az ő arca díszeleg milliónyi cigarettásdobozon.

A fiatal azt mondta, a 300 eurós fizettség bár valószínűleg nem volt túl jó üzlet a felhasznált képek mennyisége miatt, reméli, hogy az elrettentő fotókkal segíteni tud másoknak a leszokásban, és néhány életet is megmenthet. A fiú egyébként nem dohányzik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!