szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dán királyi palota tavaly szeptemberben jelentette be, hogy Henrik herceg demenciában szenved. Egyiptomi útjuk alatt ráadásul megfertőződött, tüdőgyulladást kapott, és a kórházban derült ki, hogy nagyobb a baj, mint hitték.

Tüdőgyulladás-kezelése során jóindulatú tüdődaganatot diagnosztizáltak II. Margit dán uralkodó férjénél – jelentette be pénteken a királyi palota.

A 83 éves Henrik herceget január közepén szállították a koppenhágai Ringshospitalet kórházba, mert egyiptomi pihenésük alatt fertőzést kapott.

A kórházi kezelés után fog visszatérni a Koppenhágától 40 kilométerre fekvő Fredensborg-palotába – közölték pénteken.

A királyi palota szeptemberben jelentette be, hogy a herceg demenciában (időskori szellemi hanyatlásban) szenved, és tovább csökkentik kötelezettségeit. 2016-ban már korlátozták hivatalos megjelenéseit.

Henrik herceg augusztusban felzúdulást keltett Dániában, amikor közölte: nem akarja, hogy a Roskilde-székesegyházban temessék el a királynő mellett, ami a dán hagyományok felrúgását jelenti.

Margit hercegnő, a későbbi uralkodó 1967-ben kötött házasságot Henri de Laborde de Monpezat francia diplomatával, aki ennek révén Henrik herceg lett. Két fiúgyermekük született.

Az évek során Henrik herceg nem csinált titkot abból, hogy jelentősebb szerepet és rangot akar magának, de a királyi tanácsadók azzal hárították el: az alkotmány egyértelműen kinyilvánítja, hogy a királynő Dánia uralkodója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

Eladta az OTP a szlovákiai leánybankját

Eladta az OTP a szlovákiai leánybankját

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok