szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Név nélkül nyilatkozott az az egykori állami alkalmazott, aki január 13-án téves rakétariasztást adott ki Hawaiion. Pánik tört ki, a hatóságok végül 38 perccel később egy másik üzenettel korrigálták az előzőt és lefújták a riadót.

Belebetegedett a történtekbe, kirúgták az állásából, vizsgálat indult a baklövése miatt és halálos fenyegetéseket kapott, elmondása szerint ezért nyilatkozott névtelenül az NBC Newsnak az a férfi, aki három héttel ezelőtt kiadta a téves rakétariasztást Hawaiion.

A héten a The Washington Post már megírta: a férfi állítja, tényleg azt hitte, hogy rakéta közelekedik Hawaii felé, ezért küldte szét az ott élők telefonjaira a riasztásról szóló üzenetet.

A BBC az NBC News alapján azt írja: a férfi ötvenes éveiben járhat. Nem hajlandó együttműködni az ügyben indított vizsgálatot vezető hatóságokkal, és továbbra is állítja: teljesen biztos volt benne, hogy valós a veszély, és a történtekért szerinte nem lehet őt hibáztatni.

Az előzetes eredmények alapján a téves riasztást emberi mulasztás, illetve a hiányos biztosítékok okozták. A központba befutó üzenetben egyszerre szerepelt az ugyanis, hogy ez egy gyakorlat, és az is, hogy ez nem egy gyakorlat, ez pedig nem volt szokványos.

A férfi állítja: csak azt hallotta, hogy ez nem gyakorlat, azt, hogy ez egy gyakorlat, már egyáltalán nem. A hatóságok azonban azt mondták: mások egyértelműen hallották, hogy egy gyakorlatról van szó, illetve a férfi korábban kétszer is összekavarodott már hasonló helyzetben. 

„Ballisztikus rakéta fenyegeti Hawaiit. Azonnal keressen menedéket. Ez nem hadgyakorlat” – ezt írták csupa nagybetűvel abban az üzenetben, amit a hawaiiak kaptak a telefonjukra január 13-án, reggel. Később a hatóságok megerősítették, hogy nincs semmilyen fenyegetés, és erről is küldtek üzenetet. „Semmilyen rakétafenyegetés vagy rakétaveszély nincs Hawaii államban. Ismételjük: hamis volt a riadó”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

"A klímaváltozás ellen nincs vakcina" - Több ezer tudós figyelmeztet a globális felmelegedésre

"A klímaváltozás ellen nincs vakcina" - Több ezer tudós figyelmeztet a globális felmelegedésre

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója