szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elfogadta az EP szerdán, hogy a Brexitet követően 751-ről 705-re csökkenjen a képviselők száma. A Fidesz EP-képviselője a tárgyalás során erősen bírálta a brit képviselők helyettesítéséről szóló felvetést. Schöpflin György szerint antidemokratikusak az EU erre vonatkozó tervei.

Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője felszólalásakor antidemokratikusnak nevezte az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a bizottsága javaslatát, mely szerint a képviselők egy része egyetlen közös európai választókerületből, úgynevezett transznacionális listán jusson be az uniós parlamentbe. Schöpflin az EP erre vonatkozó terveit "felülről irányított, elitvezérelt projektként" jellemezte. Szerinte megválasztásuk esetén a transznacionális képviselők kezében "felelősség nélküli hatalom összpontosulna", a lista pedig egy rossz irányú folyamat első állomása lenne.

Az Európai Parlament (EP) szerdai ülésén nem fogadta el azt a javaslatot, hogy a 2019-ben esedékes EP-választásokon a 73 brit mandátum felszabadulásával 27 képviselőt uniós választókerület kialakításával, páneurópai listák alapján válasszanak meg. Azt viszont elfogadta az EP, hogy a Brexitet követően 751-ről 705-re csökkenjen a képviselők száma.

Az elfogadott szöveg szerint a Brexitet követően a 73 brit mandátumból 46 tartalékba kerülne egy esetleges EU bővítés esetére. A maradék huszonhét képviselői helyet 14 tagállam között osztanák szét. A változásokra csak akkor van szükség, ha az Egyesült Királyság valóban kilép az EU-ból.

Az egyenlőtlenségek kiegyenlítése érdekében Franciaország és Spanyolország 5-5, Olaszország és Hollandia 3-3, Írország 2, valamint Lengyelország, Románia, Svédország, Ausztria, Dánia, Szlovákia, Horvátország, Finnország és Észtország 1-1 további mandátumot kapna. A többi uniós tagállam, köztük Magyarország mandátumainak száma nem változna a jelenlegihez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

Koronavírusossal tárgyalt, karanténba került az újfehértói polgármester

Koronavírusossal tárgyalt, karanténba került az újfehértói polgármester

A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen