szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Svájcban tanult, utazott, bulizott, aztán hazatért, ma pedig ő az észak-koreai propaganda első embere, diktátor testvére legfőbb bizalmasa. És Kim Jo Dzsong most majd ott tündököl – a világ egyik legkegyetlenebb rezsimjét képviselve – a pjongcsangi téli olimpia megnyitóján.

Dél-Koreában bíztak benne, hogy a váratlan húzással a pjongcsangi téli olimpián részt vevő Észak-Korea a rezsim egyik fontos vezetőjét is elküldi a megnyitóra. A diktatúra harmadik generációs irányítója, Kim Dzsong Un persze szóba sem jöhetett – a 2011-es hatalomra jutása óta nem hagyta el az országát –, ám Szöulban azt gondolták, a 30 éves húga, Kim Jo Dzsong kiváló választás lenne. Szerdán aztán be is jelentették, hogy a bátyja utódlásának bebiztosításában, majd a köré szőtt személyi kultusz cizellálásában fontos szerepet játszó, Észak-Korea hercegnőjeként is emlegetett Kim Jo Dzsong ott lesz a delegációban, Így az első lehet, aki a sztálinista államot 1948 óta irányító családból beteszi a lábát Dél-Koreába.

Kim Dzsong Un és Kim Jo Dzsong – valamint a bátyjuk – anyja a Japánban élő koreai közösségben született Ko Jon Huj, aki a családjával együtt az 1960-as évek elején költözött Észak-Koreába. 1972-ben ismerkedett meg az államalapító Kim Ir Szen fiával, Kim Dzsong Illel, akinek a harmadik élettársa lett. Mindhárom gyermeke álnéven egy Bernhez közeli svájci magániskolában tanult, ahová 1996-ban érkezett meg Kim Dzsong Un, valamint a tőle négy évvel fiatalabb, 1987-ben született húga.

A szüleik szerepét Ko húga és sógora játszotta, a gyerekek legóztak, szülinapi partira hívták a barátaikat, szórakoztak a Párizs melletti EuroDisney vidámparkban, síeltek a svájci Alpokban, és nyaraltak a francia Riviérán. A szintén tehetős családokból származó iskolástársaiktól viszont megkülönböztette őket a védőőrizet. Hogy ne szakadjanak el a hazájuktól, az apja 1994-es halála óta Észak-Koreát vezető Kim Dzsong Il zenészeket és színészeket küldött a szórakoztatásukra. Az idillnek az vetett véget, hogy a pótszülők – attól tartva, hogy a rákbetegséggel küzdő Ko halálával kiesnek a phenjani rezsim kegyeiből – 1998-ban menedéket kértek az USA svájci nagykövetségén, majd a CIA segítségével a tengerentúlon telepedtek le.

Kim Jo Dzsong a kép jobb szélén
©

Kim Jo Dzsong 2000-ben tért vissza Észak-Koreába, és évekre eltűnt a nyilvánosság elől. Szöuli értesülések szerint informatikát tanult a nagyapjáról elnevezett phenjani Kim Ir Szen Egyetemen, de állítólag megfordult egy nyugat-európai felsőoktatási intézményben is. A figyelmes észak-koreaiak 2009 májusában vehették észre az apja által sokra tartott lányt, aki egy fényképen Kim Dzsong Il társaságában tűnt fel, amikor az meglátogatta a Vonszani Agráregyetemet. Kim Jo Dzsong ezután rendszeresen látható volt az apja mellett, amikor az üzemekben vagy termelőszövetkezetekben vizitált. A trónörökösként megnevezett Kim Dzsong Unnal együtt kiemelt helyet kapott a 2011 decemberében elhunyt Kim Dzsong Il gyászszertartásán is.

Rövid időn belül a bátyja bizalmasa lett, és a dél-koreai hírszerzés szerint meghatározó szerepe volt abban, hogy a zárkózott, leginkább híradós tudósításokban feltűnő, beszédet ritkán tartó apjukkal ellentétben Kim Dzsong Un a nagyapjukra emlékeztetően a „nép gondoskodó atyjaként” szerepeljen.

Kim Jo Dzsong az észak-koreai Munkapárt agitációs és propagandahivatalának az igazgatóhelyettese lett, s bár névlegesen volt főnöke, de valójában az ő kezébe került a sajtó és a kulturális élet felügyelete. Természetesen a párt utasításait szolgai módon végrehajtó parlamentbe is beválasztották, és szöuli hírszerzési értesülések szerint 2015-ben feleségül ment a rezsim második emberének tartott Cso Rjong He fiához, amire – egyebek mellett – a kezén feltűnő jegygyűrűről következtettek. Azt a hírt viszont nem tudták megerősíteni, hogy még abban az évben gyerekük is született.

A haját lófarokba fogó, fekete nadrágkosztümöt és cipőt kedvelő Kim Jo Dzsong gyakran feltűnik a bátyja mellett, a tavaly áprilisi phenjani katonai parádén például papírokkal a kezében szaladt oda az éppen a beszédét elkezdeni készülő testvéréhez. 2017 októberében a Munkapárt politikai bizottságának (pb) póttagjává választották, a testületben a legfiatalabb, és csak a második nő. Korábban a nagynénje, Kim Kjong Huj került be a pb-be, aki Kim Dzsong Il húgaként hasonlóan fontos szerepet játszott a fivére életében, mint amilyen a jelek szerint Kim Jo Dzsongnak jutott a bátyjáéban.

A Csoszun Ilbo dél-koreai napilap január végi értesülése szerint az ifjú Kim-lány megkaphatta az államvédelmi apparátus felügyeletét is, ami valaha a nagybátyja kezében volt. A 2011-es hatalomváltás idején régensként emlegetett Dzsang Szong Teket – az azóta a nyilvánosság elől eltüntetett Kim Kjong Huj férjét – 2013-ban hazaárulás vádjával kivégeztette Kim Dzsong Un.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Károly herceg utazási tanácsokkal látta el a romániaiakat

Károly herceg utazási tanácsokkal látta el a romániaiakat

Negyeddöntőben az Inter és a Manchester United

Negyeddöntőben az Inter és a Manchester United

Nyugdíjas verte át az unokázós csalókat Budapesten

Nyugdíjas verte át az unokázós csalókat Budapesten