szerző:
hvg.hu

Sem az elnökkel, sem Dzsongun húgával nem állt le csevegni.

Öt perc után távozott Mike Pence amerikai alelnök arról a vacsoráról, amelyet a pjongcsangi téli olimpia nyitóünnepségére szerveztek. Pence nem mással osztotta volna meg asztalát, mint Kim Jongnammal, Észak-Korea köztársasági elnökével - írja a BBC.

Kimnek politikai súlya nincsen, pozíciója reprezentatív, a döntéseket a párt, illetve a legfőbb vezető, Kim Dzsongun hozza. A téli olimpián vendégként jelen van Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong is. A mosolyoffenzíva elelnpontjaként azért az északiak tartottak egy katonai parádét egy nappal a megnyitó előtt.

Arról nincs információ, hogy Pence az északiak jelenléte miatt lépett volna le, de valószínűleg nem örült az ültetési rendnek. Az alelnök ugyanis vendégként Frank Warmbiert vitte magával Pjongcsangba. Ő annak az amerikai egyetemistának az apja, akit Phenjanban letartóztattak, majd súlyos bántalmazások nyomaival, kómában adtak vissza évek múltán. Otto Warmbier kevéssel hazaszállítása után meghalt. Pence gesztusa egyértelműen az északi diktatúrával való szembenállást hangsúlyozza.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!