szerző:
MTI / hvg.hu

A 75 éves Jacob Zuma 2009 óta volt hatalmon, második mandátuma 2019 járt volna le.

Lemondásra szólította fel a dél-afrikai elnököt, Jacob Zumát pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetősége kedden. A BBC beszámolója szerint Zuma elfogadta az ultimátumot, de csak az elkövetkező három-hat hónap múlva távozik tisztségéből.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus végrehajtó bizottságának maratoni hosszú, nyolcórás ülésén 48 órát adtak a korrupciós botrányok sorozatába keveredett politikusnak, hogy lemondjon. Miután azonban erre a hírek szerint nem mutatkozott hajlandónak, további tanácskozás után a párt vezetése a visszahívás mellett döntött – jelentette az ANC egyik vezető személyiségére hivatkozva a Reuters hírügynökség és a helyi sajtó. Zuma később beleegyezett a lemondásba.

A 75 éves Zuma 2009-től volt elnök, második mandátuma 2019-ben járt volna le.

A Dél-afrikai Köztársaság sajtója már január vége felé arról adott hírt, hogy az ANC lemondásra kényszerítené Zumát, akit a párt élén decemberben Cyril Ramaphosa alelnök váltott. Az ANC akkor nem vallott színt, közleményében csak annyit írt, hogy "határozottan és eltökélten igyekszik helyreállítani a bizalmat a nép és a mozgalom között".

A BBC azt írja, Zuma elnöksége folyamatosan korrupciós botrányoktól volt hangos, igaz, teszik hozzá, ezt az idős államfő mindig vehemensen tagadta. Annak ellenére, hogy 2016-ban a dél-afrikai legfelsőbb bíróság elmarasztalta őt, miután az otthonára költött állami pénzeket végül nem tudta visszafizetni. A BBC emlékeztet, Zumát csak tavaly 18 vádpontban találták bűnösnek, egyebek mellett korrupció, zsarolás, és pénzmosás vádjában. Zumát ezen kívül hírbe hozták a híres indiai Gupta családdal is, akik állítólag – vélhetően pénzért cserébe – befolyásolták a kormányzat működését. Az állításokat Zuma és Guptáék is tagadták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kontúr

Jacob Zuma: dél-afrikai népvezér zavaros múlttal

Visszatérhet a politikai süllyesztőből, és a Dél-Afrikát az apartheid rezsim 1994-es vége óta irányító Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) eddigi legsúlyosabb válságát robbanthatja ki Jacob Gedleyihlekisa Zuma. Több szavazatra számíthat ugyanis az ANC pártelnöki posztjáért a december végi kongresszuson, mint a harmadszor induló államfő, Thabo Mbeki.

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Egyszer csak feltűnt egy kisgyerek a biztonsági átvilágító képernyőjén (videó)

Egyszer csak feltűnt egy kisgyerek a biztonsági átvilágító képernyőjén (videó)

Kilépett wellhellósok: Fluor Tomi durván megfenyegette az egyik zenészt

Kilépett wellhellósok: Fluor Tomi durván megfenyegette az egyik zenészt

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

Kiadatási egyezményt kötött Magyarország Thaifölddel

Kiadatási egyezményt kötött Magyarország Thaifölddel

Leállította az EU a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítását

Leállította az EU a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítását