szerző:
MTI

A segélyszervezet munkatársai állítólag szexpartykat rendeztek Haitin és Csádban, illetve egyikük egy tizenéves önkéntest zaklatott.

Tovább terebélyesedett az Oxfam körüli szexbotrány, miután a nemzetközi humanitárius segélyszervezet egyik volt magas rangú tisztségviselője kedden azt mondta, hogy korábbi főnökei nem vették komolyan aggályait egyes munkatársak szexuális visszaélései miatt.

Helen Evans nyilatkozata csak tovább mélyítette a botrányt Nagy-Britannia egyik legismertebb segélyszervezete körül, amelynek helyettes vezetője már előző nap lemondott, miután egyes hírek szerint az Oxfam egyes munkatársai szexpartykat rendeztek Haitin és Csádban.

Evans, aki 2012 és 2015 között volt megbízva az Oxfam munkatársai ellen felhozott vádak kivizsgálásával, a brit 4-es csatornának azt mondta kedden: a többi között olyan szexuális visszaélésekről jutottak el jelentések hozzá, hogy nőket kényszerítettek szexre, ehhez kötve a segély megadását. Egy másik bejelentés arról szólt, hogy a szervezet egyik munkatársa egy tizenéves önkéntest zaklatott az Oxfam adományokat osztó egyik nagy-britanniai üzletében.

Jovenel Moise haiti elnök kedden a 2010-es földrengés után a karibi országba érkezett segélyszervezet munkatársainak állítólagos magatartását az alapvető emberi méltóság megsértésének nevezte. "Nincs szégyenletesebb annál, hogy szexuális ragadozó kihasználja egy katasztrófa ürügyén a gyengéket a legkiszolgáltatottabb perceikben" – mondta.

A The Times című konzervatív brit napilap pénteken arról számolt be, hogy az Oxfam egyes munkatársai örömlányokkal szexpartykat tartottak 2011-ben Haitin, miközben a pusztító földrengés következményeit elhárítani hivatott humanitárius erőfeszítések zajlottak.

A The Observer című baloldali brit lap pedig vasárnap arról írt, hogy 2006-ban ismételten prostituáltakat hívtak a csádi Oxfam-csapat szállására.

Napközben ráadásul őrizetbe vették Guatemalában az Oxfam nemzetközi ernyőszervezetének vezetőjét, Juan Alberto Fuentest, igaz nem a segélyszervezetnél végzett munkájával, hanem egy korrupciós vizsgálattal összefüggésben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magánügyeket intéz a dolgozó céges netről? Erre érdemes figyelni, hogy ne legyen baj

Magánügyeket intéz a dolgozó céges netről? Erre érdemes figyelni, hogy ne legyen baj

Úgy tűnik, jön az új Mortal Kombat – de rossz hír is van: lesz két ikonikus hiányzó

Úgy tűnik, jön az új Mortal Kombat – de rossz hír is van: lesz két ikonikus hiányzó

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Az ördög a vállunkon: teszten a V8-as Lexus LC500

Az ördög a vállunkon: teszten a V8-as Lexus LC500

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős