szerző:
MTI

Az érintetteket perben lázadással, a közrend megsértésével, az államhatalom elleni támadásokkal és anyagi károkozással vádolják.

Halálbüntetés kiszabását követeli az olajban gazdag közép-afrikai Egyenlítői-Guinea ügyészsége 147 ellenzéki ellen - közölte szerdán Fabian Nsue, a gyanúsítottak ügyvédje.

A jogász szerint védenceit a Mongomo városának büntetőbíróságán zajló perben lázadással, a közrend megsértésével, az államhatalom elleni támadásokkal és anyagi károkozással vádolják. Mint mondta, a főügyész ezért a legsúlyosabb büntetést követelte.

Értesülések szerint a gyanúsítottak között van Egyenlítői-Guinea legfontosabb ellenzéki pártjának, a Ciudadanos por la Innovaciónnak (CI) több vezető tagja is. A párt azt vetette a malabói vezetés szemére, hogy a fogva tartott ellenzékieket brutálisan megkínozták, s ezért mintegy harmincan nem voltak képesek megjelenni a tárgyaláson.

Januárban a fogva tartott CI-politikus, Ebbe Ela meghalt a fogságban. Pártja állítása szerint a kegyetlen kínzások következtében.

Az ellenzékiekkel szemben folytatott per messze a fővárostól, Malabótól zajlik az országát 1979 óta vasmarokkal irányító Teodoro Obiang Nguema fellegvárának számító Mongomóban.

A kormány közlése szerint decemberben sikerült meghiúsítani egy hatalomátvételi kísérletet, amelyet külföldi zsoldosok terveztek, hogy ellenzéki csoportokat juttassanak hatalomra.

Az Európai Unió a múlt héten a közép-afrikai kisállam emberi jogi helyzetének jelentős romlását sérelmezte.

A korábbi spanyol gyarmat Afrika legnagyobb olajkitermelőjének számít délre a Szaharától. Az ország 1,2 millió lakosának túlnyomó többsége szegénységben él. A novemberben rendezett törvényhozási választásokon Obiang pártjának a szavazatok 92 százalékát sikerült megszereznie, elnyerve ezzel minden helyet a felsőházban, és mindössze egy helyet hagyva az ellenzéknek az alsóházban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemrég adták át, máris ledarálta egy busz az egri állomás tetejét

Nemrég adták át, máris ledarálta egy busz az egri állomás tetejét

Egymás előtt kell vetkőzniük a férfiaknak és nőknek egy fővárosi kórház egynapos sebészetén

Egymás előtt kell vetkőzniük a férfiaknak és nőknek egy fővárosi kórház egynapos sebészetén

Megszólalt a lakáslottó vezére: "Minket nem érintenek a törvényi változások"

Megszólalt a lakáslottó vezére: "Minket nem érintenek a törvényi változások"

Meghalt a lettek eurovíziós sztárja

Meghalt a lettek eurovíziós sztárja

Ki lesz az új Morricone?

Ki lesz az új Morricone?

Puzsérral húzná ki a gödörből Ungár Péter az LMP-t

Puzsérral húzná ki a gödörből Ungár Péter az LMP-t