szerző:
MTI

Moratóriumot hirdetett a halálbüntetések végrehajtására Adama Barrow gambiai elnök, aki az ilyen büntetések eltörlése irányába tett első lépésnek nevezte döntését – jelentette az AP amerikai hírügynökség hétfőn.

Az államfő a gambiai függetlenség napján tartott beszédében jelentette be a döntést vasárnap. A kis nyugat-afrikai ország a diktatúra 22 éve után megkezdte a jogállamiság alapjainak lerakását. Barrow kormánya mindössze egy éve van hivatalban, de már hozzálátott a jogi és alkotmányos reformokhoz, és folyamatban van a megbékélésért, valamint az emberi jogokért felelős bizottságok létrehozása.

Yahya Jammeh diktátor uralmát önkényes letartóztatások, rejtélyes eltűnések és törvényen kívüli gyilkosságok jellemezték. Gambia 2012-ben azzal került a címlapokra, hogy Jammeh a nemzetközi tiltakozások ellenére kivégeztetett kilenc halálra ítélt foglyot. Az akkori elnök elmondta: döntésének célja az volt, hogy példát statuáljon, és csökkentse a bűncselekmények egyre növekvő számát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!