szerző:
hvg.hu

Hivatalosan a Krím félsziget még mindig Ukrajna része, de a térképen más színnel jelölték.

Nepop Ljuba, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövete a Facebookon osztott meg három fényképet egy budapesti térképboltban vett térképről, amelyen a Krím félszigetet már elcsatolták Ukrajnától.

A nagykövet azt írta, neki is úgy hívták fel a figyelmét a hibás térképekre, ezért találkozott a térképet áruló üzlet tulajdonosával, aki végül levette a kínálatból az ominózus Európa-térképet.

Nepop Ljuba hozzátette, felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal és a térképet kiadó vállalattal is, hogy a továbbiakban is megakadályozzák a terjesztését. A nagykövet emellett azt kérte, ha bárki hasonló térképekkel találkozik, jelentse a nagykövetségnek.

Hivatalosan a Krím félsziget továbbra is Ukrajna autonóm területének számít, annak ellenére, hogy 2014-ben az autonóm köztársaság orosz vezetői kinyilvánították a függetlenségi szándékukat, amit aztán egy vitatott legitimitású népszavazáson is megerősítettek. A referendum után Vlagyimir Putyin Oroszország részeként ismerte el a Krími Köztársaságot, ezt azonban a világban csak nagyon kevés ország ismerte el.

A kifogásolt térképen ezzel szemben a Krím félsziget "Krími Köztársaság" néven mind Ukrajnától, mind Oroszországtól eltérő színnel volt ábrázolva.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!