szerző:
MTI

Úgy volt, hogy találkoznak, de végül inkább lemondták.

Mike Pence amerikai alelnök a dél-koreai Pjongcsangban tartott téli olimpián találkozott volna észak-koreai tisztségviselőkkel, akik azonban "az utolsó pillanatban lemondták" a találkozót – közölte kedden este az amerikai külügyi szóvivő, valamint Pence kabinetfőnöke.

Heather Nauert szóvivő közleményben jelentette be, hogy "rövid találkozóról" lett volna szó, és Phenjan "az utolsó pillanatban" mondta le.

Mike Pence az olimpiai játékok megnyitó ünnepségén vett részt, s a közlemény szerint "a helyszínen merült fel, hogy találkozhat az észak-koreai küldöttség vezetőivel". Az amerikai elnök készen állt a lehetőségre, azért is, hogy kiemelje: Észak-Koreának fel kell hagynia törvénytelen nukleáris és ballisztikusrakéta-programjával. "Sajnáljuk, hogy nem éltek ezzel a lehetőséggel" – fogalmazott kommünikéjében Heather Nauert. 

Közleményt tett közzé az alelnök kabinetfőnöke, Nick Ayers is, aki leszögezte: mivel Mike Pence a rövid találkozón is az amerikai kormány "rendíthetetlen üzenetét" tolmácsolta volna, talán az észak-koreaiak ezt tudva mondták le a találkozót. "Vagy soha nem is akartak komolyan találkozni" – tette hozzá Ayers.

Hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat nem lesz hajlandó szerecsenmosdatásra, arra, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "az olimpián készült kedves fotókkal mossa tisztára gyilkos rezsimjét". 

Észak-Korea egyelőre nem reagált a washingtoni közleményekre. Elemzők emlékeztetnek rá: phenjani tisztségviselők korábban leszögezték, hogy nem áll sem szándékukban, sem érdekükben a találkozó az amerikai alelnökkel Pjongcsangban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!