szerző:
MTI

Donald Trump amerikai elnök hiányolja az elődje, Barack Obama kormányzata elleni nyomozást az elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyében.

Trump Twitter-bejegyzésben tette fel a kérdést: "Ha minden orosz beavatkozás az Obama-kormányzat idején történt, egészen (2017.) január 20-ig, akkor ők miért nem alanyai a nyomozásnak? Miért nem folyik nyomozás a demokraták bűncselekményeiben? Kérdezzék meg Jeff Sessiont!" Az elnök elírta Sessions igazságügyi miniszter nevét, de pár perccel később, újabb mikroblog-bejegyzésben korrigálta a hibát.

Jeff Sessions korábban kivonta magát az igazságügyi minisztérium Oroszország vélt szerepével kapcsolatos valamennyi vizsgálatából, miután kiderült, hogy a szenátus igazságügyi bizottsága előtt nem pontosan számolt be az Egyesült Államokban akkreditált orosz nagykövettel a 2016-os elnökválasztási kampány idején folytatott kétszeri beszélgetéséről.

Donald Trump többször is nyilvánosan hangot adott elégedetlenségének Sessions visszavonulása miatt, s tavaly ősszel amerikai sajtóhírek még azt is meglebegtették, hogy az elnök megválna az igazságügyi minisztertől.

Amióta a múlt pénteken Rod Rosenstein, Sessions helyettese bejelentette, hogy Robert Mueller különleges vizsgálóbíró előterjesztése nyomán az igazságügyi tárca vádat emel 13 orosz állampolgár és 3 orosz szervezet ellen, mert bizonyítékaik szerint beavatkoztak a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba, Donald Trump többször is bírálta elődje, Barack Obama kormányát. Trump azt sugalmazta, hogy az orosz tevékenységre az Obama-kormányzat nem reagált. A republikánusokhoz közel álló rádiós személyiségek, köztük például Rush Limbaugh, - akinek napi műsorát több mint tízmilliónyian hallgatják - napok óta bejátsszák Barack Obamának az elnökválasztások előtti hetekben elhangzott beszédét, amelyben az akkori elnök leszögezte, hogy semmiféle beavatkozás a választási folyamatba nem lehetséges, a választás eredményét mindenkinek el kell majd fogadnia.

Obama elnök ugyanakkor elnöksége utolsó heteiben - válaszul az orosz beavatkozási kísérletekre - elrendelte két orosz diplomáciai épület bezárását az Egyesült Államokban. Joe Biden volt alelnök pedig a múlt hónapban egy interjúban azt állította, hogy Obama a 2016-os választási kampány idején szerette volna, ha a kongresszus vezető republikánusai felszólalnak a törvényhozásban az orosz beavatkozás ellen, ám Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője elhárította ezt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Az atomkoffer miatt dulakodtak Trump emberei

Dulakodás volt az atomkoffer miatt Donald Trump emberei és kínai biztonságiak között novemberben, amikor az amerikai elnök Pekingben járt – jelentette hétfőn az Axios című amerikai hírportál.