szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Texasban több mint tíz éve történt meg utoljára az, hogy leállították egy halálraítélt kivégzését, és büntetését életfogytiglanra változtatták. Alabamában nem volt elég idő felkészíteni a méreginjekciós kivégzésre egy rabot, akinek betegsége miatt az erei rossz állapotban vannak.

Greg Abbott texasi kormányzó helyi idő szerint csütörtökön leállította egy gyilkosság miatt elítélt férfi halálbüntetésének végrehajtását, miután a rab családja kegyelmet kért.

A 38 éves Thomas Whitakert azért ítélték el, mert 2003-ban meggyilkolta 51 éves anyját és 19 éves öccsét. Apját mellbe lőtte. A mélyen vallásos apa azt mondta: megbocsátott fiának, és nem akarja, hogy kivégezzék. Mint mondta: a halálbüntetés végrehajtása csak növelné fájdalmát. Az illetékes texasi testület az elítélt apjának szívhez szóló érvelése után egyhangúlag azt javasolta kedden, hogy a férfi kapjon kegyelmet.

A republikánus Greg Abbott életfogytiglani büntetésre változtatta az elítélt büntetését, kizárva a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét. Legutóbb több mint 10 éve volt példa hasonlóra Texasban.

Alabama szövetségi államban is leállítottak egy kivégzést. A 61 éves Doyle Hammet azért ítélték halálra, mert 1987-ben meggyilkolt egy motelalkalmazottat. Hamm kivégzését néhány órával elhalasztották, hogy az amerikai legfelsőbb bíróságnak maradjon ideje fellebbezésének megvizsgálására. Hamm ügyvédjei azzal érveltek, hogy a férfi halálos beteg, és az erei olyan állapotban vannak, amely nem teszi lehetővé a méreginjekció beadását. Ezután a büntetés végrehajtását leállították, mert a szövetségi hatóságoknak nem volt elég idejük felkészíteni a rabot. A kivégzés az adott napra van kitűzve, és éjfél utánig húzódott volna a végrehajtás előkészítése – magyarázta Bob Horton illetékes szóvivő.

Floridában viszont kivégezték a 47 éves Eric Branch-et, mert 1993-ban megerőszakolt és meggyilkolt egy főiskolai hallgatót – közölték a helyi hatóságok. Ő volt a negyedik ember, akit az idén az Egyesült Államokban kivégeztek, az előző három halálos ítéletet Texasban hajtották végre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Szerdától ismét nagyot emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdától ismét nagyot emelkedik az üzemanyagok ára

FT: Európának kezd elege lenni Orbánból

FT: Európának kezd elege lenni Orbánból