szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vörös színbe borul a római Colosseum szombat este a világban üldözött és meggyilkolt keresztényekre emlékeztetve, amihez a szíriai Aleppo és az iraki Moszul templomai is csatlakoztak a Vatikánnal együtt.

Az Afrikában és Ázsiában tapasztalható keresztényellenesség két áldozatát és rokonaikat fogadta Ferenc pápa a Vatikánban a keresztényüldözésnek szentelt figyelemfelkeltő napon. Galerius római császár ugyanis a 4. század elején ezen a napon rendelte el a keresztények üldözését.

A katolikus egyházfő a nigériai Rebecca Bitrunnal találkozott. A nőt 2014-ben rabolta el a Boko Haram radikális iszlamista szervezet, amelynek két évig volt fogságában. A terhes Rebecca Bitrun nem tagadta meg keresztény hitét, ezért egyik kisgyerekét megölték, egy másikat eladták. Ferenc pápa fogadta a pakisztáni Asia Bibi férjét és egyik lányát is. A hazájában a katolikus kisebbséghez tartozó Asia Bibit a muzulmánokkal szembeni "rágalmazás" vádjával kilenc év börtönre, majd halálra ítélték. Jelenleg fellebbezése felülvizsgálására vár.       Rebecca Bitrun és Asia Bibi rokonai felszólalnak a római Colosseumnál rendezett megmozduláson, amelyen többek között Pietro Parolin szentszéki államtitkár, Nunzio Galantino az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára és Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke vesz részt.

Az ókori amfiteátrumot vörös színben világítják meg a keresztények kiontott vérére emlékeztetve. Felidézik a Közel-Keleten, éppúgy, mint Egyiptomban üldözött és legyilkolt keresztényeket azokkal együtt, akik  Európában is terrorista támadások vagy diszkrimináció áldozatai. Vörösbe borul Aleppóban a harcokban károsult Szent Éliás székesegyház és a Szent Pál templom az iraki Moszulban. A kezdeményezéshez a világ több városának temploma csatlakozik.

Nem ez az első ilyen akció: korábban már a római Trevi-kutat, a londoni Westminster-palotát, a Megváltó Krisztus szobrát Rio De Janeiróban, a párizsi Szent Szív bazilikát világították meg hasonlóképpen. A római Colosseum a keresztényekkel szembeni ókori üldözés egyik jelképes helyszíneként ismert, valójában itt nem gyilkolták le őket.

A Colosseumnál szervezett megmozdulást a Szenvedő Egyházat Segítő (ACS) olasz katolikus mozgalom szervezi. Az ACS Twitter-fiókján a római katolikus egyetemeken tanuló magyar hallgatók is kiálltak a kezdeményezés mellett.

Ferenc pápa gyakorta ismételt mondása szerint a modern világban jóval nagyobb a keresztény mártírok száma, mint az ókori keresztényüldözések éveiben volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák

Önbeteljesítő jóslat: aki fél a memóriavesztéstől, az nagyobb eséllyel felejt

Önbeteljesítő jóslat: aki fél a memóriavesztéstől, az nagyobb eséllyel felejt