szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vlagyimir Putyin orosz államfő szinte állandó kihívója, Vlagyimir Zsirinovszkij azt ígérte, ha ő diadalmaskodik a március 18-ai elnökválasztáson, brutális diktatúrát fog bevezetni a világ legnagyobb országában. Zsirinovszkij a káromkodásban is jó.

Putyin örök?
Akár lefutottnak is tekinthető a március 18-i oroszországi elnökválasztás, hiszen aligha kétséges Vlagyimir Putyin győzelme. Ám mégis érdemes figyelni az eseményeket: a Kreml korábban kezdte, és tovább jutott a Magyarországnál az illiberális demokrácia megteremtésében. Ilyen egy választás, ha egy kézben van a politikai hatalom, a média, a gazdaság, és az igazságszolgáltatás.
Friss cikkek a témában
„Meg fogom büntetni az összes tolvaj oligarchát. Ezt viszont nem lehet megvalósítani egy demokráciában, ezért brutális diktatúrát fogok bevezetni” – mondta a csak nevében Liberális Demokrata Párt (LDPR) alapítója, és államfőjelöltje. A közvélemény-kutatások szerint a Zsirinovszkij-féle diktatúrára kicsi az esély, míg Putyin toronymagasan vezeti a népszerűségi listát, az LDPR-jelöltre a megkérdezettek 6-7 százaléka voksolna. Elemzők szerint Zsirinovszkij nem is azért tesz bombasztikus kijelentéseket, mert meg akarja nyerni a választást, inkább az a célja, hogy felrázza a választók voksolási kedvét.

A Kreml ugyanis attól tart, alacsony lesz a részvételi arány, s ez csökkenti az 1999 óta kormányfőként vagy elnökként folyamatosan hatalmon lévő 65 éves Putyin legitimitását. Zsirinovszkij, aki hivatalosan egy ellenzéki párt élén áll, sokszor kisegítette már Putyinékat: a parlamentben az LDPR-képviselők egyszer sem szavaztak a hatalom számára fontos törvénytervezetek ellen.

Zsirinovszkij egy nappal korábban is csinálta a cirkuszt, az állami televízióban tartott választási vitában előbb lehülyézte, majd „kurvának” nevezte a független jelöltként induló Kszenyija Szobcsakot. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a lehülyézés után Szobcsak nyakon öntötte Zsirinovszkij egy pohár vízzel.
A videón 1 perc 20 másodpercnél látszik, ahogyan összeszorul Szobcsak szája, majd lendül a kéz, fröccsen a víz:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálja Brüsszel a légitársaságok pénzvisszafizetési gyakorlatát

Vizsgálja Brüsszel a légitársaságok pénzvisszafizetési gyakorlatát

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly