szerző:
hvg.hu

Vlagyimir Putyin orosz államfő szinte állandó kihívója, Vlagyimir Zsirinovszkij azt ígérte, ha ő diadalmaskodik a március 18-ai elnökválasztáson, brutális diktatúrát fog bevezetni a világ legnagyobb országában. Zsirinovszkij a káromkodásban is jó.

Putyin örök?
Akár lefutottnak is tekinthető a március 18-i oroszországi elnökválasztás, hiszen aligha kétséges Vlagyimir Putyin győzelme. Ám mégis érdemes figyelni az eseményeket: a Kreml korábban kezdte, és tovább jutott a Magyarországnál az illiberális demokrácia megteremtésében. Ilyen egy választás, ha egy kézben van a politikai hatalom, a média, a gazdaság, és az igazságszolgáltatás.
Friss cikkek a témában
„Meg fogom büntetni az összes tolvaj oligarchát. Ezt viszont nem lehet megvalósítani egy demokráciában, ezért brutális diktatúrát fogok bevezetni” – mondta a csak nevében Liberális Demokrata Párt (LDPR) alapítója, és államfőjelöltje. A közvélemény-kutatások szerint a Zsirinovszkij-féle diktatúrára kicsi az esély, míg Putyin toronymagasan vezeti a népszerűségi listát, az LDPR-jelöltre a megkérdezettek 6-7 százaléka voksolna. Elemzők szerint Zsirinovszkij nem is azért tesz bombasztikus kijelentéseket, mert meg akarja nyerni a választást, inkább az a célja, hogy felrázza a választók voksolási kedvét.

A Kreml ugyanis attól tart, alacsony lesz a részvételi arány, s ez csökkenti az 1999 óta kormányfőként vagy elnökként folyamatosan hatalmon lévő 65 éves Putyin legitimitását. Zsirinovszkij, aki hivatalosan egy ellenzéki párt élén áll, sokszor kisegítette már Putyinékat: a parlamentben az LDPR-képviselők egyszer sem szavaztak a hatalom számára fontos törvénytervezetek ellen.

Zsirinovszkij egy nappal korábban is csinálta a cirkuszt, az állami televízióban tartott választási vitában előbb lehülyézte, majd „kurvának” nevezte a független jelöltként induló Kszenyija Szobcsakot. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a lehülyézés után Szobcsak nyakon öntötte Zsirinovszkij egy pohár vízzel.
A videón 1 perc 20 másodpercnél látszik, ahogyan összeszorul Szobcsak szája, majd lendül a kéz, fröccsen a víz:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!