szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csendes gyertyagyújtásra hívott egy Facebook-csoport Szlovákia budapesti nagykövetsége elé, közben Andrej Kiska államfő felvetette, hogy előrehozott választásokkal hidalják át a kialakult politikai válságot.

Pár százan gyújtottak gyertyát vasárnap este Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére Zuglóban. Szlovákia nagykövetsége elé egy Facebook-csoport invitált mindenkit. A diplomaták is segítettek a kihangosításban. A hangszóróból szlovák zene szólt, termoszból teát kínáltak, és gyertyát is biztosítottak azoknak, akik nem tudtak magukkal hozni.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök közben igyekszik közvetíteni a politikai vitában. Egyrészt elmondta: biztos benne, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosságának felderítésén a legjobb szakemberek dolgoznak, és mindenkit felszólított, hogy bízzanak a munkájukban.

Megemlékezés Budapesten
©

Az ország bizalmának visszanyerése érdekében Andrej Kiska tárgyalásokat kezdeményez a politikai pártok vezetőivel, hogy azok hogyan képzelik el a jövőt – írja a pozsonyi Új Szó. Pillanatnyilag két megoldást lát: a kormány alapvető rekonstrukcióját, mely elnyeri a polgárok bizalmát, vagy az előrehozott választásokat. A köztársasági elnök szerint az előrehozott voksolást gyorsan és hatékonyan meg lehetne oldani egy időpontban a helyhatósági választásokkal. Erről viszont a szlovák parlamentnek kell döntenie.

©

Robert Fico válasza sem váratott sokáig magára. "Andrej Kiska államfő megtagadta a demokratikus parlamenti választások eredményeit, amikor a kormány átalakítására és egy új kabinetről szóló bizalmi szavazásra tett javaslatot" – jelentette ki Robert Fico televíziós sajtónyilatkozatában Pozsonyban vasárnap. A miniszterelnök szerint az államfő nyilatkozatát "egyértelműen nem Szlovákiában írtak", és azzal Kiska csatlakozott azokhoz az ellenzéki pártokhoz, amelyek szerinte államcsíny szükségességéről beszélnek.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!