szerző:
hvg.hu

Hét órával az urnazárás után sem lehet biztosra venni, ki is az igazi győztese az olasz parlamenti választásnak.

Az Öt Csillag mozgalom (M5S) és a Liga (korábbi nevén Északi Liga) az olaszországi választások nyertese: a vasárnapi voksoláson a populista M5S szerezte meg a legtöbb voksot, a szélsőjobboldali északolasz mozgalom pedig több embert tudott maga mögé állítani, mint „nagyobb” választási partnere, a Silvio Berlusconi által alapított Forza Italia.

A volt kormányfő, akit egy jogerős ítélet 2019-ig eltiltott a politikai szerepvállalástól a választás után az eredményt azzal magyarázta, azért büntették pártát, mert nem ő volt a jelölt.

A jelenleg kormányzó, balközép Demokrata Párt (PD) a legnagyobb vesztes húsz százalék alatti eredménnyel. Maurizio Martina elismerte vereségét, és bejelentette: felkészül az ellenzéki szerepre.

Akárcsak Berlusconiék, az Öt Csillag is kormányzásra készül, de egyikük sem veheti ezt biztosra. A Forza Italia, a Liga és az Olasz testvérek szövetsége együtt szintén 30 százaléknál többet ért el az alsóházban és a szenátusban is – vagyis a három nagy politikai erő közül, úgy tűnik, egyik sem éri el a 40 százalékos eredményt, amely az olasz választási rendszerben automatikusan többséget biztosítana a parlamentben.

Az euró az ázsiai piacokon viszonylag stabilan tartotta árfolyamát, amely azzal magyarázható, hogy a kampányban még a legeuroszkeptikusabb pártok is visszavettek azokból az ígéretekből/fenyegetésekből, hogy kiléptetik Olaszországot a valutaunióból.

Az állás az alsóházi szavazáson reggel hatkor, a szavazókörök felének összeszámolása után:

  • Öt Csillag mozgalom: 30,7%
  • Demokrata Párt: 19,9%
  • Liga: 18,8%
  • Forza Italia: 13,4%
  • Olasz testvérek: 4,2%

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Ellenzéki szerepre készül az olasz kormánypárt

A kormányzó Demokrata Párt (PD) készen áll az ellenzéki szerepre, amennyiben beigazolódnak a vasárnapi olaszországi választások után éjjel közzétett exit poll-felmérések eredményei - jelentette be a balközép tömörülés alsóházi vezetője.