szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A britek ígérete szerint kemény válaszra számíthat Oroszország, ha bebizonyosodik, hogy közük volt az egykori orosz-brit kettősügynök és lánya megmérgezéséhez.

Kemény válaszra számíthat Oroszország, ha bebizonyosodik, hogy köze van Szergej Szkripal volt orosz-brit kettősügynök megmérgezéséhez – mondta Boris Johnson brit külügyminiszter a londoni parlamentben kedden.

A 66 éves Szkripalt és 33 éves lányát, Juliját eszméletlenül találták hétfőn az angliai Salisburyben egy bevásárlóközpont előtti padon, és válságos állapotban szállították őket kórházba. Vélhetőleg megmérgezték őket, de egyelőre nem tudni, hogy ehhez milyen anyagot használtak. "Bár hibás dolog lenne előítéletekkel közelíteni a nyomozáshoz, biztosíthatom róla a képviselőházat, hogy ha állami felelősségre utaló nyomokra bukkannak, akkor őfelsége kormánya ennek megfelelő szellemben és határozottan fog válaszolni" – tette hozzá Johnson.

A brit diplomácia vezetője szerint Nagy-Britannia akár új szankciókat is kiszabhat Oroszországra. "Nem akarok senkire ujjal mutogatni. Azonban fel kell hívnom a világ minden kormányának figyelmét arra, hogy nem maradnak büntetlenül a Nagy-Britannia területén ártatlan életek kioltására tett kísérletek."

A külügyminiszter nyugtalanítónak nevezte a jelenlegi incidenst, amely Alekszandr Litvinyenko halálára emlékeztette őt. A Kremlt bíráló orosz állambiztonsági tisztet 2006-ban mérgezték meg radioakítv polóniumizotóppal a brit fővárosban. Moszkva következetesen tagadta, hogy köze lett volna Litvinyenko halálához.

Az orosz-brit kapcsolatok azóta is mélyponton vannak. Ehhez Litvinyenko meggyilkolásán túl hozzájárult az is, hogy Oroszország annektálta a Krím félszigetet, valamint a szíriai konfliktusban Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja.

Szkripal a brit külső hírszerzés (MI6) beépített ügynöke volt, aki tíz éven át dolgozhatott a briteknek. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt 2006-ban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozhatott. Azóta Salisburyben élt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova

Ezért lehet Zugló az ellenzék állatorvosi lova

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma