szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Abe Sinzo japán miniszterelnök szerint könnyen elképzelhető, Észak-Korea csupán azért mutat hajlandóságot arra, hogy tárgyalásokat kezdjen nukleáris és rakétaprogramjáról, hogy ezzel is időt nyerjen atomprogramja megvalósításához.

©

„Lehet, hogy ez csak egy félrevezetési kísérlet. Korábban is hangsúlyoztam, olyan helyzetet kell teremtenünk, amelyben maximális nyomást tudunk gyakorolni Észak-Koreára annak érdekében, hogy valóban tárgyaljon velünk. A múltban az ország több alkalommal is arra használta ki a külfölddel folytatott párbeszéd idejét, hogy tovább fejlessze katonai képességeit. Nincs annak értelme, hogy csak a tárgyalások kedvéért tárgyaljunk” – mondta a miniszterelnök. Megismételte, Japán csak akkor kezd párbeszédet, ha Észak-Korea lépéseket tesz nukleáris arzenálja teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan leszerelése felé.

Japán először szólalt meg az óta, hogy Észak-Korea a hét elején bejelentette: kész napirendre tűzni az atomfegyverekről való lemondást, s hajlandó befagyasztani nukleáris- és rakétaprogramját, ha az USA közvetlen tárgyalásokat kezd az ország vezetőivel.

A dél-koreai elnöki hivatal közleménye szerint a szöuli és az észak-koreai kormány magas rangú képviselőinek tárgyalásain arról is megegyezés született, hogy áprilisban találkozik egymással Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai államfő.

A találkozóra a két országot elválasztó demilitarizált övezetben kerül majd sor. „Az észak-koreai fél világosan megerősítette szándékát arra, hogy megtisztítsa a Koreai-félszigetet az atomfegyverektől, s hangsúlyozta: nem is lenne értelme ilyen fegyvereket fenntartani, ha garantálják a rendszer biztonságát, s megszűnik az Észak-Korea elleni katonai fenyegetés” – nyilatkozta a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek a szöuli elnöki hivatal szóvivője.

Az is a feszültség enyhülésének a jele, hogy forró drótot hoznak létre Észak és Dél között, hogy a két ország vezetői konzultálhassanak az esetleges válsághelyzetek megoldásáról.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben üdvözölte a feszültség enyhülését, s hangsúlyozta: előrelépés történhet, hosszú idő óta először történik meg, hogy valamennyi érdekelt fél komoly lépéseket tesz a jó irányba. A világ figyel és várakozik”. Észak- és Dél-Korea vezetői legutóbb 2007-ben – négy évvel Kim Dzsong Un hatalomra kerülése előtt – találkoztak egymással.

Az észak-koreai rezsimmel párbeszédet folytató Kína is megszólalt, a külügyminisztérium az USA-t és Kim Dzsong Unt is felszólította a tárgyalások minél előbbi megkezdésére.

Míg a hivatalos Szöul optimista, Nagy-Britannia egykori észak-koreai nagykövete, James Hoare szerint még nem történt áttörés. „Észak-Korea a lehetetlent akarja, azt, hogy senki se támadhasson az országra büntetlenül. Azt akarják majd, hogy az USA vonuljon ki Dél-Koreából, s valószínűleg Japánból is, ezzel évtizedeken át épített szövetségeket rombolnának le” – mondta a diplomata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!