szerző:
hvg.hu

Egyebek mellett továbbfejlesztett utastájékoztató rendszert, tágas utasteret és minden ajtónál akadálymentes beszállási lehetőséget kínálnak majd az új bécsi metrószerelvények. Csütörtökön bemutatták a látványterveket és egy videó segítségével virtuálisan körbe is lehet nézni az új metró belsejében.

Az X jelű sorozattal megjelenik Bécsben a metrószerelvények harmadik generációja, és egyben az első automata kocsik, amelyeket kifejezetten az osztrák fővárosnak fejlesztettek ki. A hamarosan épülő U5-ös vonalon már vezető nélkül közlekednek az új metrók, a többin viszont lesz vezetőjük.

Valamennyi ajtónál lehetővé teszik az akadálymentes beszállást, emellett az utastér is olyan tágas lesz, hogy az üléssorok között is el lehet majd férni kerekesszékkel, babakocsival vagy a szokottnál nagyobb csomagokkal.

A speciális, fából készített ülések nagy része piros lesz, a maradék pedig kék, utóbbiak eltérő színe jelzi majd, hogy azokat különleges igényű utasoknak tartják fenn. Meghosszabbított valamint lehajtó ülésekkel is igyekeznek kielégíteni az igényeket.

Az X metrókocsik különlegességei között említik a továbbfejlesztett utastájékoztatási rendszert. A képernyőkön az eddig megszokott infók mellett feltüntetik majd azt is már jóval a következő állomás előtt, hogy ott mikor, milyen átszállási lehetőségek lesznek, illetve mik az aktuális indulási időpontok.

A szerelvényeket olyan anyagokból rakják össze, amelyek több mint 90 százaléka újrahasznosítható lesz. Az alacsony energiafogyasztást célozza majd az, hogy LED-világítás lesz az utastérben, valamint a fűtő- és klímarendszer is energiatakarékos lesz.

Az első X jelű kocsi 2020 közepén állhat forgalomba, az U1-es és az U4-es vonalakon járnak majd az új szerelvények. A várhatóan 2024-től induló U5-ös vonalon már automata üzemmódban járnak a metrók. 2030-ig összesen 34 új szerelvényt kap Bécs, így teljesen lecserélhetik a 70-es évek óta közlekedő első generációs metrókat, az „ezüstnyilakat” – írják a Wiener Linien oldalán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!