szerző:
hvg.hu

A szovjet hadsereg elitalakulatában, a desszantosoknál szolgált a később az orosz hírszerzésnek dolgozó Szergej Szkripal. Utána pedig átállt a britekhez, és pénzért elárulta a külföldön beépített orosz ügynököket. Most – lányával együtt – kómában fekszik egy angliai kórházban, miután egy hete ismeretlen tettesek idegmérget juttattak a szervezetébe.

Az egykori Szovjetunió legnyugatibb szegletében, Kalinyingrádban született Szergej Szkripal, s az erős és bátor fiatalember önként jelentkezett a hadsereg deszantos alakulatához. Amikor a Szovjetunió 1979-ben bevonult Afganisztánba, Szkripal az első egységek tagjaként lépett be a szomszédos országba. Pályáját a moszkvai katonai diplomáciai egyetemen folytatta, s itt figyelt fel rá az orosz katonai hírszerzés.

Már a hírszerzésnek dolgozott, amikor diplomata státuszban megfordult több országban, s a britek állítólag 1995-ben szervezték be magukhoz. A BBC összefoglalója szerint több tucat orosz kémet buktatott le, s míg egykori kollégáit kiutasították az európai országokból, Szkripalnak százezer dollárt utaltak egy spanyolországi bankszámlára.

1999-ben leszerelt a hírszerzéstől, s különféle biztonsági cégeknél vállalt állást. Egy ideig úgy gondolhatta, megúszhatja lebukás nélkül, ám 2004-ben lecsapott az orosz igazságszolgáltatás: kémkedés vádjával őrizetbe vették, s 13 éves börtönre ítélték. Egyébként viszonylag enyhe ítéletet kapott, a moszkvai lapok hangsúlyozták is, a szovjet időkben árulásáért simán főbe lőtték volna.

Környezetét meglepte a kémügy. „Mindenki tisztelte és szerette őt, ő volt mindig a társaság központja” – mesélték róla ismerősei. A börtönben viszonylag jól tartotta magát: mivel fiatalabb korában a hadseregben bokszbajnok volt, fogolytársai nem nagyon mertek kikezdeni vele, ő pedig úgy tartotta magában a lelket, hogy képzeletben állandóan építette jövőbeli családi házukat.

2010-ben váratlanul kiszabadult: Dmitrij Medvegyev akkori orosz államfő kegyelemben részesítette, s egy fogolycsere révén Nagy-Britanniába költözhetett, ahol az egyik első kívánsága az volt, hegy megehessen egy fagylaltot. Szkripalért többek között az USA-ban beépült Anna Chapmant, „Oroszország legbájosabb kémét” adták cserébe az oroszoknak.

Szkripal feleségével a csendes dél-angliai kisvárosban, Salisburyben telepedett le, ám a boldogság nem tartott soká: egy évvel később kiderült, hogy felesége rákos, s egy évvel később Szkripal el is vesztette gyermekkora óta ismert feleségét. Nem sokkal később pedig fia halt meg Szentpéterváron: állítólag heveny májelégtelenség végzett vele.

Az 1984-ben született lánya, Julija mindig közel állt Szkripalhoz, a lány egyszer Angliában, másszor pedig Oroszországban élt. Most azért utazott Salisburybe, hogy együtt emlékezzenek meg a Szkripal-fiú születésnapjáról. Ismerősei szerint Szkripalnak komoly honvágya volt, bár tudta, hogy aligha térhet vissza hazájába. Barátainak azt is sokszor mondta, attól tart Moszkva nem hagyja őt sokáig békén, s előbb-utóbb eljönnek érte is, ahogy 2006-ban elmentek a polóniummal megölt kiugrott FSZB-ügynökért, Alekszandr Litvinyenkóért is. Moszkvában - ahogy a Litvinyenko-ügyben is - azt állítják, fogalmuk sincs, mi térténhetett a kettősügynökkel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Brit kémügy – szélesedik a botrány, 21 embert kezeltek

Egyre komolyabbá válik az egykori orosz-brit kettősügynök, Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett angliai gyilkossági kísérlet miatt kipattant botrány: a rendőrség bejelentette, átkutatják a jelenleg is válságos állapotban lévő 66 éves férfi házát, s lezárnak több, a környéken lévő épületet.

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte