szerző:
hvg.hu

Tizenöt év után kiengedték a börtönből Salvadorban azt a most 34 éves nőt, akit korábban harmincéves fegyházra ítéltek egy olyan abortusz miatt, amit állítólag végre sem hajtatott. A latin-amerikai országban több mint száz nőt ítéltek hosszú börtönre hasonló vádak miatt.

Maira Verónica Figueroa Marroquínt előre megfontolt szándékkal, aljas indokból elkövetett gyilkosság vádjával eredetileg 30 éves büntetésre ítélték, most a hatóságok elengedték a büntetés felét. Valószínűleg részben azért is, mert Figueroa Marroquín végig tagadta, hogy abortusza lett volna, azt állította, hogy 2003-ban gyermeke halva született meg abban a házban ahol dolgozott. A nőt akkor kórházba szállították, s az állítólagos abortusz megindításáért ítélték 30 évre.

Salvadorban a világ egyik egszigorúbb abortusztörvénye van érvényben, a döntő többségében katolikusok lakta országban semmilyen indokkal sem lehet művi terhesség megszakítást végrehajtani.  Figueroa Marroquín közölte, újrakezdi életét, s bepótolja, amit elvesztett. „Jogot akarok tanulni, s meg akarom érteni miért történt ez velem, s segíteni akarok a hasonló helyzetbe került nőknek” – mondta.

Idén már egy másik, ugyancsak abortusz végrehajtásával vádolt nőt is elengedtek Salvadorban, Teodora Vasquez 10 évet töltött rács mögött. 2000 óta több mint száz nőt ítéltek hosszú börtönre olyan esetekben, amikor a vádlottak tagadták, hogy abortuszuk lett volna, azt mondták, gyermekük vetélés miatt halt meg. A törvények szerint az orvosoknak azonnal jelenteniük kell, ha abortuszra utaló jeleket tapasztalnak, ha nem fordulnak a hatóságokhoz, maguk is hosszú időre börtönbe kerülhetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!