szerző:
hvg.hu

Durva személyeskedésbe torkolló vita robbant ki, mert brit vádak szerint Oroszország áll a volt orosz-brit kettősügynök, Szergej Szkripal elleni mérgezéses merénylet mögött.

Szellemi toprongynak nevezte a brit védelmi minisztert Igor Konasenko orosz védelmi minisztériumi szóvivő, miután a londoni politikus azt javasolta Moszkvának, hogy fogja be a pofáját, s ne azzal foglalkozzon, hogy Nagy-Britannia kiutasított a szigetországból 23 orosz diplomatát. "Gavin Williamson kommentárja tökéletesen mutatja teljes szellemi impotenciáját. Az egész egyben azt is megmutatja, hogy nem csak a Moszkva ellen felhozott vádak nem érnek semmit, hanem azok sem, akik ismételgetik ezeket a vádakat” – nyilatkozta újságíróknak Konasenko vezérőrnagy. Szerinte „őfensége hadseregének már csak ezek a faragatlanságról tanúskodó kommentek maradtak meg fegyverként”. 

A pocskondiázásba beszállt Szergej Lavrov külügyminiszter is, aki – miután megerősítette, hogy Oroszország brit diplomaták hazaküldésével fog válaszolni Nagy-Britanniának – közölte: Williamson szavai arról tanúskodnak, hogy a miniszter nem elég jólnevelt.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője szerint megdöbbentő és megbocsáthatatlan, hogy London immár az orosz államfőt is azzal vádolja, hogy köze volt az idegméreggel elkövetett délnyugat-angliai merénylethez. A Kreml eddig nem válaszolt a Putyin érintettségét sugalmazó vádakra, az eddigi cáfolatok csak azt hangsúlyozták, hogy Oroszországnak semmi köze a merénylethez.

Peszkov valószínűleg azért váltott taktikát, mert Boris Johnson brit külügyminiszter közvetlenül Putyinhoz kötötte a mérgezést. „Semmi bajunk az orosz néppel, nincs nálunk semmiféle oroszgyűlölet. Csak Putyinnal van vitánk, s azzal, hogy egyre valószínűbb, személyesen ő adott utasítást arra, hogy idegmérget használjanak Angliában. Ez az idegméreggel elkövetett első európai támadás a második világháború vége óta” – mondta Johnson. 

A BBC értesülései szerint Alekszandr Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete azt mondta, London közölte az oroszokkal a szovjet időkben kifejlesztett Novicsok idegméreg-család A-234-es alfaját használta a merénylő. Ez az anyag 5-10-szer erősebb, mint a VX-ideggáz.

Szkripal és az idegméreggel ugyancsak megmérgezett 33 éves lánya, Julija változatlanul kómában van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!