szerző:
Gergely Márton

Robert Fico kormányfő lemondása sem volt elég, hogy lecsillapítsa a kedélyeket Szlovákiában. Az emberek átverve érzik magukat, miután a kabinet új arcokkal, de a régi elvek szerint működne tovább. Bugár Béla pedig sokak számára az a politikus, aki megakadályozta az előre hozott választásokat. A voksolás jogáért tüntettek tízezren a szlovák fővárosban, és szerte az országban.

A szüleim mondták, hogy most mi vagyunk soron - mondja egy pozsonyi német iskola diákja. A végzős szlovák fiatalok azt mondják, a rendszerváltásért tüntettek az ősök, a folytatásért pedig ők. Annyira klassz, hogy nincsenek itt politikusok, mondják egymás szavába vágva. Aki ugyanis képes hatni a tömegre, az nyakig sáros, aki meg nem tudna, minek is jönne? Ez a tüntetéssorozat megvan politikus nélkül. És ha előre hozott választások lennének, ahogy követelik, volna kire ikszelni? Igen, találnánk pártot, mondják, és mivel épp elmúltak 18 évesek, már joguk is lenne rá.

©

Azért Pozsonyban sem mindenki olyan optimista, mint a kamaszok. Elégedett vagyok a tüntetésekkel, de erősen szkeptikus, milyen eredményük lehet, mondja egy jó évtizeddel idősebb férfi. A szlovák politika ugyanis váratlan fordulatokat hozott ezen a héten is. És meghatározó szerepbe került a magyar kisebbség politikusa, Bugár Béla.

©

Nem hiányzik valami, Bélus? - kérdezi egy tüntető magyarul és szlovákul házi készítésű transzparensén. Mindenki érti, mire utal: a gerincre. A Híd/Most elnöke ugyanis pártja hétfői döntését szerdára újraértelmezte. Szó szerint elhagyta ugyan a Fico-kormányt, de a koalíciót nem hagyja bukni. Így Szlovákia polgárai nem választhatnak maguknak egyelőre új parlamentet. Pozsony legnagyobb terén ez ellen tüntettek.

©

Már a demonstráció előtt érezhető volt, hogy a tömeg nem fogyatkozik Fico lemondását követően sem. Pedig sokan attól féltek, hogy kifullad a lendület, a Smer kormánypárt még egyszer átmenti hatalmát. A pesszimistáknak nem lett igazuk. Csurig megtelt a felújított óváros és a modernebb belváros közötti hosszúkás tér, a színpad möggött is ezrek álltak. Itt tüntettek a szlovákok a bársonyos forradalom idején 1989. novemberében, és az akkori események emléktáblája alatt van Ján Kuciak és Martina Kušnírova rögtönzött emlékhelye. A maffia és a politika kapcsolata után nyomozó újságírót februárban ölték meg mennyasszonyával együtt. A bűntény, illetve az arra méltón reagálni képtelen politika váltotta ki a mostani tüntetéseket.

A téren öt órától mozdulni sem lehet, a sok kisgyerekes szülő mutatja: békés tömeg ez, bármennyire igyekezett félelmeket ébreszteni Fico a hetek óta tartó tüntetéssorozattal kapcsolatban. Alapvetően fiatalok követték a szervezők felhívását, hogy egy tisztességes Szlovákiáért demonstráljanak. A tömegben aláírásokat is gyűjtöttek előre hozott választások kiírásáért. Valaki azt mondja, az ország európaivá válását kell befejezniük, amelyet a rendszerváltással kezdtek meg.

A szónokok civilek, vannak köztük 89-es egykori diáktüntetők, színészek, zenészek, teológus is. Általános sztrájkot követelnek, miután csütörtökön Fico előre menekülve lemondott, hogy hatalmát a háttérből megőrizze, és a kormányfői posztot átadta Peter Pellegrininek. A tömeg szerint a besztercebányai politikus csak báb, sokan azzal viccelődnek, hogy olasz hangzású neve van, miközben a válság mögött épp az olasz maffia szlovákiai tevékenysége áll.

Egy fiatal társaság a tömeg közepén igazán büszke plakátjaira, bár lefordítani nehezen tudja a vicceket. Az egyiken Bugárt látják a hídon átmenni a süketelésbe. A Híd/Most párt vezetője azzal hirdette magát korábban, hogy a karakter számít, ezt a fiatalok frissítették, így hát a magyar politikusnak mostantól csak az üzlet fontos. A másikon üzenik: Fico, szarunk rád - és ebben szlovákul szerepel a szó “Sörös”. Ezzel reagálnak arra, hogy a Smer elnöke korábban Soros Györgyöt látta a tömeg mögött. Másutt Fico látható női sminkben, mint a maffia prostituáltja, Bugárnak pedig valaki photoshoppal segget csinált a szájából. Ez népszerű motívum, látni többfelé.

A barkácsolt táblákkal és civil szónokokkal érezni lehet valamit a budapesti CEU-tüntetések hangulatából. Itt a kitűzőn angolul az áll: # all for Jan. Mindent a meggyilkolt újságíróért. De a tömeg nem annyira céltalan, mint egy éve a hasonlóan kreatív és gúnyos pesti fiatalok. Nem elég nekik bajszos szarnak hívni a vezetőket, konkrét céljuk is van. Az este folyamán egyre hangosabb a taps és a füttyszó, egyre többen rázzák magasra emelve kulcscsomóikat. Sokan skandálják, hogy “mondjon le”, és elsősorban az országos rendőrkapitányt, Tibor Gaspart értik alatta.

©

Egy fiatal a tömegben megismétli az egyik szónok mondatát: minket ugyan ne vádoljanak, hogy kihasználjuk Jan és élettársa halálát, mi vagyunk azok, akik befejezzük a munkáját.

A demonstráció végén a budapesti netadós akcióhoz hasonlóan a mobilok fényével mutatták meg magukat az emberek. A Dennik N becslése szerint a pozsonyi tüntetésen 50 ezren vettek részt, ahogy múlt héten is. És ha a politika továbbra is átveri őket, folytatni fogják.

©

Gergely Márton / Pozsony

Videó: Csányi Nikolett

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

50 éves palackpostát halásztak ki a tengerből Alaszkában

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

Félrement: Dániai bálnamészárlással támadta be a brazil elnök a norvégokat

Félrement: Dániai bálnamészárlással támadta be a brazil elnök a norvégokat

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes