szerző:
hvg.hu

Megkezdődött az elnökválasztás Oroszországban, az államfői posztért nyolcan versengenek, de csak egy embernek van valós esélye a győzelemre. A szavazókörzetek reggel nyolctól este nyolcig vannak nyitva, az összes választónak 22 órája van voksa leadására.

Putyin örök?
Akár lefutottnak is tekinthető a március 18-i oroszországi elnökválasztás, hiszen aligha kétséges Vlagyimir Putyin győzelme. Ám mégis érdemes figyelni az eseményeket: a Kreml korábban kezdte, és tovább jutott a Magyarországnál az illiberális demokrácia megteremtésében. Ilyen egy választás, ha egy kézben van a politikai hatalom, a média, a gazdaság, és az igazságszolgáltatás.
Friss cikkek a témában

A hivatalban lévő Vlagyimir Putyin valamennyi közvélemény-kutatás szerint toronymagasan vezet, a politikusra várhatóan a résztvevők több mint kétharmada adja voksát. A második helyen álló jelölt, Pavel Grugyinyin, a kommunisták jelöltje hét százalékon áll. A versenyben lévők egyike sem tekinthető valódi ellenjelöltnek, aki valóban szembe szállt Putyinnal, Alekszej Navalnij ellenzéki blogger, nem indulhatott, mert gazdasági bűncselekmények vádjával felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.


Az egyetlen valós kérdése az, hogy a 142 milliós ország polgárai közül hányan vesznek részt a voksolásban: míg az utóbbi napok nemzetközi diplomácia botrányai növelhetik a szavazói hajlandóságot, az eredmények kiszámíthatósága sokakat eltántoríthat a részvételtől. A szavazás a Távol-Keleten, Kamcsatkán kezdődött meg helyi idő szerint reggel nyolckor, s Kalinyingrádban fejeződik be helyi idő szerint este nyolckor, ami azt jelenti, hogy összességében 22 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek.

Ha a várakozásoknak megfelelően Putyin győz, akkor az újabb, hatéves államfői mandátum letöltése után már 24 évet tölt hatalomban Oroszoroszágban. Ennél tovább már csak Sztálin vezette Oroszország elődjét, a Szovjetuniót, ő 1922-1953 között volt hatalmon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!