Németh András
Németh András

Az oroszországi elnökválasztás vége után közzétett első exit pollok szerint a hivatalban lévő államfő, Vlagyimir Putyin nyerte meg a vasárnapi voksolást, és a voksok 74 százalékának megszerzésével már az első körben biztosította magának az újabb hatéves mandátumot. A hivatalos adatok szerint viszonylag magas, hatvan százalék fölötti volt a részvételi arány, ám ezt csak különféle trükkök révén sikerült elérni.

Putyin örök?
Akár lefutottnak is tekinthető a március 18-i oroszországi elnökválasztás, hiszen aligha kétséges Vlagyimir Putyin győzelme. Ám mégis érdemes figyelni az eseményeket: a Kreml korábban kezdte, és tovább jutott a Magyarországnál az illiberális demokrácia megteremtésében. Ilyen egy választás, ha egy kézben van a politikai hatalom, a média, a gazdaság, és az igazságszolgáltatás.
Friss cikkek a témában

Igazán kitett magáért Omszk, a szibériai városban 29 iPhone telefon talált gazdára azok között, akik részt vettek a vasárnapi elnökválasztáson. A csúcskategóriás telefonokat azok nyerhették meg, akik a legszellemesebb választási szelfit közölték magukról, így volt, aki szakácsnak öltözve voksolt, és olyan is akadt, aki középkori úrhölgynek öltözött.

Oroszország szerte több olyan város is volt, ahol helyi szavazással próbálták meg növelni a választási kedvet, a polgárok arról dönthettek, milyen fejlesztéseket hajtsanak végre a körzetben.

Sok olyan település is volt, ahol a választók arra panaszkodtak, hogy munkaadójuk, vagy egyetemi tanáruk kényszerítette őket a részvételre. Helyi beszámolók szerint a voksolók azt állították: fényképet kellett magukról készíteniük a szavazóhelyiségben, hogy bizonyítsák, eleget tettek a parancsnak. Alekszej Navalnij – aki azért nem indulhatott a választáson mert egy állítólagos gazdasági bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották – azt állította, választási stábjának több tagja tapasztalta, hogy a választókat buszokkal szállították a szavazóhelyiségekhez.

Hasonló következtetésre jutott a Golosz nevű független megfigyelőszervezet is, amely arról számolt be, hogy aggasztóan megnőtt azok száma, akik nem önként mentek el szavazni. Olyan körzetek is voltak, ahol már a szavazóhelyiség megnyitásakor is voltak szavazócédulák az urnában, és több városban nem engedték a független megfigyelőket az urna közelébe.  Valentyina Matvijenko, a parlament felsőházának elnöke szerint viszont a voksolás szabályosságát nem lehet kétsége vonni. „A világ egyetlen államában sincs jobban átlátható választási rendszer” – magyarázta.

A részvételi arány mesterséges felpumpálására azért volt szükség, mert az előrejelzések szerint Putyin toronymagasan vezetett a népszerűségi listán, így még saját hívei közül is sokan akadhattak, akik úgy gondolták, az ő voksukra már nincs is szükség.

A jelöltek támogatottsága közötti különbséget mutatja, hogy a második helyen végzett kommunista jelölt, Pavel Grugyinyin az exit poll szerint 11 százalékot kapott. S olyanok is sokan voltak, akik úgy vélték, a távolmaradással fejezhetik ki legjobban azt, hogy nem tartják valódi választásnak azt, ahol csak álellenjelöltek indulhatnak, az állami médiumok pedig szigorú központi ellenőrzés alatt állnak.

Putyin győzelme azt jelenti, hogy a politikus újabb, hatéves államfői mandátum letöltése után már 24 évet tölt hatalomban Oroszoroszágban. Ennél tovább már csak Sztálin vezette Oroszország elődjét, a Szovjetuniót, ő 1922-1953 között volt hatalmon.

A külföld ugyan egyelőre nem reagált a választás eredményeire, ám több nyugati állam, köztük Franciaország már korábban bejelentette: csak részlegesen ismeri el a választási eredményt, mert úgy véli: azzal, hogy Oroszország az Ukrajnától elfoglalt Krím félszigeten is megrendezte a választást, ismét megsértette a nemzetközi jogot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Németh András Világ

Hirtelen izgalmas lett az orosz elnökválasztás

Hiába lefutott a vasárnapi oroszországi elnökválasztás, a világ aggodalommal figyeli az eseményeket, és azt latolgatja, milyen meglepetéseket tartogat a biztos győztesnek tekinthető Vlagyimir Putyin újabb hatéves elnöki mandátuma. Az utóbbi napok eseményei semmi jóval nem kecsegtetnek: vélhetően moszkvai parancsra próbálták idegméreggel megölni Salisburyben Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynököt, s a brit rendőrség gyilkosságként kezeli egy másik Putyin-ellenfél, Nyikolaj Gluskov halálát is.

Radnóti András Vélemény

Oroszország: nettó színház

A március 18-i oroszországi elnökválasztás győztese Vlagyimir Putyin lesz — ez nem kérdés. A kérdés, hogy mekkora lesz a részvétel, és hogy mi jön utána. Elemzés.

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Tóta W. Árpád: Így múlik el

Tóta W. Árpád: Így múlik el

Évente több tízezer budapesti hajlandó fizetni azért, hogy sétáljon, és nem bánják meg

Évente több tízezer budapesti hajlandó fizetni azért, hogy sétáljon, és nem bánják meg

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Másfél szobás lakásban nyolcan élnek - nem tudják hazavinni a várpalotai tragédiában megsérült fiút

Kupakok ezreivel segítenek egy kislányt Nagyúton

Kupakok ezreivel segítenek egy kislányt Nagyúton