szerző:
hvg.hu

Izrael tájékoztatta Oroszországot, hogy a szovjet majd orosz vegyifegyver-kutatások egyik vezetője, Anatolij Kuncevics titokban Szíriának adja tovább a katonai titkokat. Az oroszok nem reagáltak, Kuncevics egy Aleppóból Moszkvába tartó gépen halt meg.

A Haaretz című izraeli lap beszámolója szerint Kunceviccsel a Moszad végzett, miután Moszkva nem volt hajlandó leállítani a szíriaiaknak dolgozó orosz szakembert. „Kuncevics volt az 1970-980-as években a szovjet vegyi fegyver programok egyik vezetője, s mint ilyen ő vezette a Novicsok nevű idegméreg-család kifejlesztését is. A Novicsok az a méreg, amellyel brit források szerint március 4-én a dél-angliai Salisburyben megpróbálták megölni Szergej Szkripal volt orosz-brit kettősügynököt, és lányát.


Izraeli források szerint Borisz Jelcin orosz elnököt is figyelmeztették arra, hogy Kuncevics pénzért árulja Szíriának a vegyi fegyverekkel kapcsolatos titkokat, ám Moszkva tétlen maradt. Nem tudni, hogy Jelcin nem akart, vagy nem tudott közbelépni – írta a Haaretz.  Ezt követően Kuncevics 2002 nyarán gyanús körülmények között meghalt a szíriai Aleppóból Moszkvába tartó repülőgép fedélzetén. Szíriai források szerint mérgezés történt, Damaszkusz Izraelt vádolta tábornok meggyilkolásával. Állítólag Kuncevics utolsó szíriai útján átadta a közel-keleti ország vezetőinek a Novicsokkal kapcsolatos titkokat is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Lángok a Kossuth térnél: máglyát gyújtottak a tüntetők

Lángok a Kossuth térnél: máglyát gyújtottak a tüntetők

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Két praktikus európai Fordot is kinyírtak a divatterepjárók

Két praktikus európai Fordot is kinyírtak a divatterepjárók