szerző:
hvg.hu

A rendőrség arra kéri az egyik délnyugat-austini városrész lakosait, hogy ne hagyják el otthonaikat, miután néhány hét alatt egy negyedik robbanás is történt városban.

Március eleje óta három csomagba rejtett bomba két embert megölt és két másikat megsebesített Texas állam fővárosában. A helyi idő szerint vasárnap este történt robbanásban ketten sérültek meg.

A rendőrség szerint az esetek összefüggnek, valaki vagy valakik üzenetet akarnak velük küldeni. Azt sem zárják ki, hogy a támadások etnikai indíttatásúak, a korábbi áldozatok ugyanis hispánok és feketék voltak. A mostani robbanásban ugyanakkor két fehér, a húszas éveiben járó férfi sérült meg.

A negyedik detonáció az után történt, hogy a rendőrség bejelentette: tovább növeli a nyomravezetői díjat, az állam kormányzója által felajánlott 15 ezer dollárt 100 ezerrel fejeli meg.

A mostani eset annyiban eltér a korábbiaktól, hogy nem az áldozatoknak kézbesített csomag robbant fel. Brian Manley, az austini rendőrfőnök közlése szerint a detonátort most azzal hozták működésbe, hogy belerúgtak egy botlódrótba, vagy megfogták azt.

A hatóságok arra figyelmeztették Travis County lakosait, hogy ha tehetik, ne hagyják el az otthonaikat, illetve hogy jelezzék a központi segélyhívó számon, ha gyanús tárgyat, eszközt találnak.

A helyi rendőrség nyomozását több száz szövetségi ügynök is segíti, de eddig egyetlen embert sem tartóztattak le a robbantásokkal összefüggésben. Eddig 735 lakossági bejelentést vizsgáltak ki.

(BBC, NBC News)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!