szerző:
MTI

A kelet-afrikai országban rendszeresen alkalmazták eddig az értelmetlen anális vizsgálatot, ha valakiről azt gondolták, hogy homoszexuális.

Betiltotta csütörtökön egy kenyai bíróság az anális vizsgálatot a homoszexualitással gyanúsított férfiaknál, a melegek és leszbikusok jogait védő bizottság üdvözölte, és az emberi jogok terén elért jelentős győzelemnek minősítette a döntést.

Kenyában, csakúgy mint a kontinens több államában, tilos és akár 14 évi szabadságvesztéssel sújtható a homoszexualitás. A kelet-afrikai országban eddig rendszeresen alkalmazták az anális vizsgálatot a homoszexualitás gyanúja esetén.

A melegek és leszbikusok jogait védő bizottság két olyan férfi nevében nyújtott be keresetet, akiket azzal vádoltak, hogy homoszexuálisok, és alávetették őket a vizsgálatnak.

Az anális vizsgálatnak nincsenek orvosi indokai a homoszexuálisnak vélt férfiaknál, sértik a magánélethez való jogot és a méltóságot  mondta Kari Mugo, a bizottság egyik munkatársa, aki szerint a vizsgálat kínzásnak minősül.

A bizottság a homoszexualitást tilalma ellen is pert indított.

Kenyában 2010 és 2014 között csaknem hatszáz ember ellen indult eljárás homoszexualitás gyanúja miatt a hivatalos statisztikák szerint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!